Zlatibor je poznat po bogatoj tradiciji, a jedno od nezaobilaznih mesta koje neguje tu baštinu je Zlatiborska pijaca. Ova šarena tržnica, smeštena u srcu planine, pruža posetiocima priliku da istraže i uživaju u autentičnim proizvodima lokalnih sela.

Gastonomska rapsodija ukusa i mirisa

Zlatiborska pijaca predstavlja pravu riznicu domaćih i tradicionalnih proizvoda, zadovoljavajući različite ukuse, potrebe i budžete. Na njenim tezgama možete pronaći raznoliku ponudu rukotvorina, suvenira i suvomesnatih specijaliteta poput pršuta, slanine i kobasica. Nezaobilazni su i mlečni proizvodi poput zlatiborskog kajmaka i sira, te bogata ponuda džemova, meda i slatkog od raznih vrsta voća, spremljenih prema tradicionalnim receptima s posebnom pažnjom i ljubavlju.

Za okrepljenje i ozdravljenje duha i tela

Posetioci mogu uživati i u raznolikosti domaćih voćnih rakija, kao što je šljivovica, te udobnosti ručno rađenih vunenih džempera i čarapa koji su daleko poznati brend Zlatibora. Osim toga, Zlatiborska pijaca nudi i bogatstvo biljnih čajeva poput iva, kantariona i majčine dušice, poznatih po svojim lekovitim svojstvima, čime se dodatno obogaćuje ponuda ovog mesta.

Grnčari s dugogodišnjom tradicijom izrade posuđa (čuturice, daščice za sečenje,  magneti) predstavljaju svoje umeće, dok su suveniri ručno rađeni i predstavljaju pravo umetničko blago.

Zlatiborska pijaca je mesto koje privlači posetioce tokom cele godine, pružajući im ne samo mogućnost kupovine tradicionalnih proizvoda, već i nezaboravno iskustvo koje će ih pratiti kao divna uspomena. Nalazi se u samom centru Zlatibora u blizini Kraljevog trga i početne stanice Gold Gondole, najduže gondole na svetu.

Izvor: Turistička organizacija Zlatibora

Izvor fotografije: screenshot video U zagrljaju Zlatibora – Zlatiborska pijaca

Baner za omiljene atrakcije u Srbiji Visit Serbia online