Bez obzira da li putujete sami, u paru, sa porodicom ili biste želeli da organizujete grupne posete ili tim-bilding za vaše kolege, destinacija Zlatibor tokom čitave godine nudi pregršt programa koji će vam na svežem vazduhu pružiti idealan odmor. Skijanje, pešačenje, vožnja kvadovima, avanturistički park, jezera, pećine i vodopadi, samo su neke od aktivnosti i atrakcija koje će vaš boravak ispuniti nezaboravnim trenucima.

Zlatibor – Planina predaha i avantura

Zlatibor predstavlja jednu od najpoznatijih i najposećenijih turističkih atrakcija u Srbiji. Ovaj planinski dragulj se izdiže na prosečnoj visini od 1.000 metara. Tornik i Čigota, dva najveća vrha planine, kao i samo naselje Zlatibor, tokom čitave godine privlače na desetine hiljada turista, koji imaju priliku da uživaju u nesvakidašnje raznolikom sadržaju. 

Priroda Zlatibora

Gde se nalazi:

Turistički centar Zlatibor se nalazi na jugozapadu Srbije od Beograda je udaljen 230 kilometara, od Čačka 79, od Užica 24, od Prijepolja 68 kilometara.

Automobilom ili autobusom: Zlatibor se nalazi na državnom putu IB reda br. 23, koji povezuje Čačak, Užice, Prijepolje i Crnu Goru. Od Beograda do Požege izgrađen je auto-put, čime se vožnja vremenski znatno skraćuje. U izgradnji je i auto-put u smeru Kraljeva i Kruševca, tzv. Moravski koridor. Autobuska stanica se nalazi u centru Zlatibora. Zlatibor je povezan redovnim autobuskim linijama sa svim većim gradovima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori.

Železnicom: Područje Zlatibora se nalazi na pruzi Beograd-Bar. Najjednostavnije veza je Železnička stanica Užice, a najbliža veza Železnička stanica Zlatibor, oko 5 kilometara od centra Zlatibora. Trenutno saobraćaju putnički regio vozovi na relaciji Beograd Centar – Prijepolje i međunarodni voz Beograd – Bar. Potrebno je raspitati se koja kategorija vozova staje na železničkoj stanici Zlatibor.

Preporučujemo da pešice obiđete ovu atraktivnu turističku destinaciju i njene znamenitosti. Jedan od nezaboravnih doživljaja je šetnja oko jezera sa multimedijalnom fontanom u samom centru Zlatibora, ali možete istražiti i 11 zvaničnih pešačkih staza koje prolaze kroz prelepu prirodu.

Gold gondola – Najduža gondola na svetu

Iskoristite boravak na destinaciji Zlatibor da iskusite vožnju Gold Gondolom, najdužom panoramskom žičarom na svetu koja naselje Zlatibor povezuje sa vrhom i ski-centrom Tornik. Gold Gondola pruža nezaboravan pogled na krajolik prošaran šumama u kojima se posebno ističe planinski dragulj nesvakidašnje bistrine – Ribničko jezero, koje je ujedno i međustanica između naselja Zlatibor i Tornika. Ovde možete napraviti pauzu i uživati u lepoti pejzaža i umirujućem svetlucanju vode, koje svakog posetioca ispunjava mirom i blaženstvom. Za ljubitelje planinskog biciklizma Gold gondola otvara svoje kabine i daje mogućnost prevoza bicikli do najatraktivnijih lokacija Zlatibora (Ribničko jezero, Tornik), a ako želite možete povesti svog ljubimca rezervacijom svoje kabine. Gold Gondola Zlatibor vam nudi i priliku da spoznate tehnike paraglajdinga, kao i da učestvujete na radionicama starih zanata koje čuvaju našu kulturu, nasleđe i tradiciju.

Kada se gondolom popnete na vrh Tornika pogled sa visine će vas ostaviti bez daha. Sa vrha se vidi Durmitor, Jahorina, Tara, Ribničko jezero, vrhovi Čigota i Murtenica, sela Jablanica, Dobroselica, Stublo, Semegnjevo, naselje Zlatibor…Dok uživate u pogledu okrepite se toplim domaćim čajem ili nekim prirodnim sokom. Vreme na vrhu Tornika možete provesti u nekom od lokala, ali i na proplanku ako sa sobom ponesete ćebe i termos. Na raspolaganju vam je veliki broj zimskih i letnjih sadržaja planinski biciklizam, ski i pešačke staze, tjubing staza, mini golf, avantura park i dr.

Karte za vožnju Gold Gondolom možete kupiti putem platforme Visit Serbia Online.

Otkrijte Stopića pećinu

Dok ste na Zlatiboru obavezno posetite Stopića pećinu, prirodno dobro u čijim ćete hodnicima tokom kilometar i po duge šetnje proći kroz pet jedinstvenih celina gde se ističu impresivni pećinski otvori, ukrasi i ponornice.

Više o Stopića pećini i kako možete stići do nje pročitajte ovde. Sve pristupačne prostorije u pećini su obeležene, osigurane i osvetljene, a na raspolaganju vam je i audio-vodič kroz Stopića pećinu (dostupan na srpskom, engleskom, nemačkom i ruskom jeziku), koji će vas odvesti do najvažnijih tačaka, pružiti naučne informacije i upoznati vas sa legendama o ovoj fantazmagoričnoj atrakciji.

Ukoliko planirate da posetite Stopića pećinu, ulaznice možete kupiti putem platforme Visit Serbia Online.

Doživite tradiciju u muzeju Staro selo Sirogojno

Ako ste umorni od brzog života, tehnologije i gradske buke, Muzej na otvorenom Starog sela Sirogojno predstavlja pravu oazu mira. U muzeju ćete imati priliku da vidite način života u starim srpskim domaćinstvima, saznati šta su kačara i mišana, kako se zapravo prave domaćinski hleb i mleko, kao i tajne zanata koje su sa kolena na koleno prenosili kovači, grnčari, kačari i korpari.

Više o muzeju na otvorenom kao i kako možete stići do njega pročitajte ovde. U sastavu muzeja se nalazi i prodavnica gde možete kupiti rukotvorine i predmete koje su ručno pravile seoske zanatlije tako da podsećaju na muzejske eksponate.

Ulaznice za Muzej Staro selo Sirogojno možete kupiti online putem platforme Visit.Serbia-Online.

Vodopad Gostilje – Bajkoviti prizor tokom čitave godine

Dvadeset i pet kilometara južno od centra Zlatibora nalazi se Vodopad Gostilje, jedan od najlepših vodopada u Srbiji. Bez obzira da li destinaciju posećujete zimi ili leti, ovaj vodopad visine 22 metara tokom čitave godine predstavlja jedinstvenu atrakciju. Ukoliko želite da saznate više o Vodopadu Gostilje kao i kako da stignete do njega, pročitajte više na ovom linku.

Tokom leta ćete u njegovoj blizini osetiti hladnu auru koja krepi duh i telo, a zimi, kada ugledate idilični prizor smrznute vode, imaćete utisak da ste u bajci. U blizini vodopada se nalaze domaćistva i restorani, te stoga ne propustite da probate veliki broj domaćih specijaliteta iz obližnjeg etno-restorana. 

Ulaznice za posetu Vodopadu Gostilje možete kupiti online putem platforme Visit.Serbia-Online.

Zlatibor za najmlađe i najaktivnije – Dino park, Avantura park, El Paso Siti

U srcu Zlatibora se nalazi Dino park, tematski park u kojem mašta posetilaca postaje realnost. Ovde će mališani imati prilike da vide dvadeset replika dinosaurusa i saznati kako su živeli pećinski ljudi, dok će stariji posetioci uživati u mnogobrojnim uzbudljivim aktivnostima poput zip lajna, 6D bioskopa i vožnje kvadovima. 

Tiranosaurus Rex u Dino Parku Zlatibor

U blizini Dino parka se nalazi još jedan park nesvakidašnjeg sadržaja – Avantura park. Najveći park ovog tipa na Balkanu je smešten u borovoj šumi. Poligoni na kojima ćete doživeti adrenalinska iskustva su podeljeni na šest nivoa težine, zbog čega je u parku zabava zagarantovana za sve generacije. Više o Avantura parku možete pročitati ovde.

Od vežbanja koordinacije savladavanjem prepreka, prelaska visećih mostova biciklom, do ziplajna i vožnji u visećim korpama, Avantura park je mesto gde u zdravom okruženju i na najzabavniji način nastaju sećanja za celu porodicu. I Dino park i Avantura park takođe nude organizovane programe za decu u okviru kojih će osim motorike mališani vežbati timski duh i liderske veštine. 

Ukoliko planirate da posetite Avantura park Zlatibor možete kupiti ulaznice online putem platforme Visit Serbia online.

Prelaženje nivoa kroz drveće u Avantura parku

Kao što Dino park oživljava svet iz doba jure, u El Paso sitiju ćete se osećati kao u vestern filmovima. Ovaj tematski park se nalazi na 14 km od centra Zlatibora i rekom je podeljen na dve celine, jednu koja oslikava američku kulturu sa sredine XIX veka i srpska tradicionalna sela iz istog perioda. Više o El Paso sitiju možete pročitati ovde.

U kaubojskom gradu ćete videti replike šerifove kancelarije, salon u kojem je lako zamisliti kauboje dok igraju poker uz zvuk klavira, a tu su i banka, pošta, zatvor i berbernica. Tu gde je kaubojski grad, u blizini mora biti i indijansko selo koje nosi naziv najpoznatijeg poglavice – Bika koji sedi. Upotpunite avanturu noćenjem u stilizovanim karavanima i indijanskim šatorima. Sa druge strane reke vas čeka zlatiborski zaseok, tradicionalne brvnare i pravoslavna crkva, okruženje u kojem ćete imati prilike da odmarate u tišini i osetite duh tradicije ovih podneblja.

Ulaznice za El Paso siti možete kupiti na sledećem linku putem platforme Visit Serbia Online.

Kaubojski grad El Paso Zlatibor

Mokra Gora – Spoj bajkovitog, tradicionalnog i modernog

Dok ste na Zlatiboru ne propustite da posetite Mokru Goru. Ovo planinsko selo se nalazi na pola puta između Zlatibora i Tare. Jedan od najboljih načina da doživite njegove prirodne lepote je vožnja Šarganskom osmicom, prugom uskog koloseka čiji je oblik pravljen da podseća na broj osam. Kao u dobrim, starim vremenima vozićete se u staromodnom vozu i iz drvenih kupea osluškivati pisak parne lokomotive i takt pragova. Na ovom nezaboravnom putovanju proći ćete kroz 22 tunela i sa pet vidikovaca moći ćete da fotografišete sve lepote zlatiborskog kraja. 

 Na Mokroj Gori se nalazi i naselje Mećavnik sa turističkom atrakcijom Drvengrad. Posebno je važno istaći da je Svetska turistička organizacija pri Ujedinjenim nacijama 2021. godine proglasila Mokru Goru za najlepše selo na svetu u konkurenciji od 170 sela iz 75 zemalja sveta.  Ovu atrakciju je po uzoru na antički grad Efesus Efes u skladu sa prirodom i tradicijom podneblja izgradio jedan od najvećih srpskih reditelja Emir Kusturica. U Drvengradu obavezno probajte domaće sokove, salate od organskog povrća, mlečne proizvode dobijene od stada koja pasu na preko 1.400 metra nadmorske visine i druge specijalitete vrhunskog kvaliteta. Iako je smešten u idiličnom prirodnom okruženju, smeštajni objekti u Drvengradu imaju vaj-faj signal i optičke kablove, zbog čega je ovo mesto posebno privlačno digitalnim nomadima. Obližnje skijalište ”Iver” je prvo skijalište u Srbiji u kojem je instaliran sistem za veštačko osneživanje. Takođe, na Mećavniku se svake godine održava ”Kustendorf”, međunarodni festival filma koji okuplja važne ličnosti iz sveta sedme umetnosti.

 Bez obzira da li tražite mesto za odmor i rekreaciju, odlično gastronomsko iskustvo ili idealne uslove za rad, Drvengrad je pravo mesto za vas.

Brvnara na Mokroj gori
Baner omiljene atrakcije na Zlatiboru