Zlatibor je nedavno stekao prestižno mesto među svetskim ekološkim destinacijama. Na svečanosti u estonskom glavnom gradu Talinu, objavljen je popis najatraktivnijih svetskih destinacija koje promovišu održiv razvoj, uključujući Zlatibor. Priča o mlekari „Naša Zlatka“ kao ključnoj podršci lokalnim poljoprivrednicima našla se među „Top 100 Priča“, zajedno s poznatim turističkim destinacijama širom sveta.

Saradnja s međunarodnom organizacijom „Green Destinations“, koja je organizator „Top 100 Priča“, započela je na Sajmu Turizma u Berlinu, kada su predstavnici Zlatibora izrazili interes da postanu deo ovog odabrane liste ekoloških destinacija. Ovaj korak je posebno značajan jer opština Čajetina teži da postane prva ekološki osvešćena lokalna samouprava u Srbiji, nudeći Zlatiboru priliku da se takmiči za prestižni sertifikat zelene destinacije.

U partnerstvu s „Eko Agrarom“ iz Zlatibora, tim Turističke organizacije Zlatibor pripremio je priču o mlekari „Naša Zlatka“, koja koristi najmoderniju tehnologiju za preradu mleka i tradicionalnu proizvodnju zlatiborskog sira i kajmaka. Ova mlekara koristi mleko sa lokalnih poljoprivrednih gazdinstava i pruža podršku malim i lokalnim proizvođačima. Takođe, turisti na Zlatiboru mogu uživati u ovim proizvodima u različitim ugostiteljskim objektima na planini.

Ovaj primer promoviše uspešno stvaranje lokalnog brenda koji donosi korist kako poljoprivrednicima tako i turističkom centru, što je dovelo Zlatibor među 100 najboljih destinacija prema izboru u Talinu. Organizacija „Green Destinations“ sarađuje s više od 200 destinacija u preko 80 zemalja i nagrađuje ih sertifikatima i priznanjima za ekološke napore.

Nakon ovog značajnog uspeha, Zlatibor planira dalji razvoj u oblasti održivog turizma putem obuka i treninga. Cilj je postati prepoznatljiva zelena destinacija na globalnom turističkom tržištu. Takođe, ovaj korak se poklapa s činjenicom da je Republika Srbija, uz podršku UNDP-a, postala članica Globalnog saveta za održivi turizam u maju ove godine, otvarajući nove mogućnosti za Zlatibor da se razvija u tom pravcu i da učestvuje u projektima Ministarstva turizma i omladine u narednom periodu.

Baner za omiljene atrakcije u Srbiji Visit Serbia online