Ukoliko ste spremni da doživite nova iskustva, upoznate nove živopisne i uzbudljive predele, onda je Vojvodina prava destinacija za vas. Vojvodina je riznica kulturnih i prirodnih vrednosti, ceo region odiše šarmom prošlih vremena, a boravak u ovoj regiji predstavlja jedinstven doživljaj.

Kako stići?

Najposećenija destinacija u Vojvodini je njen glavni grad Novi Sad. Nalazi se na autoputu E75 Beograd-Subotica-Budimpešta i na raskrsnici glavnih magistralnih puteva u Vojvodini. Novi Sad je od graničnih prelaza Horgoš (sa Mađarskom) i Batrovci (sa Hrvatskom) udaljen oko sat vremena vožnje. Od Beograda je udaljen 84 kilometra i vožnja od glavnog grada, kao i od aerodroma Nikola Tesla takođe traje oko sat vremena. Od aerodroma u Beogradu do svih turističkih odredišta u Vojvodini (Sremski Karlovci, Irig, Kikinda, Kovačica, Vršac, Sombor, Kikinda, Zrenjanin, Bač, Bačka Palanka, Subotica, Palić) vožnja kolima traje najviše 2 sata.

Novi Sad i Beograd od 2022. godine povezuje i odlična železnička veza, vozovima velikih brzina “Soko”. Putovanje od železničke stanice Beograd Centar do Novog Sada traje 35 minuta. U toku je nastavak gradnje pruge za brze železnice, koja će od 2025. godine povezati Beograd, Novi Sad, Suboticu i Budimpeštu. Značajne destinacije se nalaze na plovnim rekama Dunavu, Savi, Tisi, Tamišu i Begeju, do kojih je jednostavno stići manjim plovilima. Velikim turističkim kruzerima je moguć pristan u Novom Sadu, Sremskim Karlovcima i Sremskoj Mitrovici, kao i u Zemunu i Beogradu.

Vojvodina je, demografski posmatrano, konglomerat različitih naroda i etničkih grupa i kao takvu je i odlikuje bogatstvo različitih kultura. Jedinstveno sakralno nasleđe Vojvodine čini Fruška gora sa očuvanih 17 pravoslavnih manastira koji su nastajali u periodu od XV do XVIII veka.

Muzej Vojvodine, Novi Sad

Muzej Vojvodine je organizaciono razgranata ustanova, sa bogatim muzejskim fondom koji broji oko 400.000 predmeta i bibliotečkim fondom sa preko 50.000 publikacija. Redovna muzejska publikacija Rad Muzeja Vojvodine, koja izlazi od 1952. godine, nosila je naziv Rad vojvođanskih muzeja do 1994. godine.

Na prostoru od 3.000 m2 predstavljeno je 6.000 reprezentativnih eksponata iz arheologije (od paleolita do antike), opšte istorije i istorije umetnosti (od XV do druge polovine XX veka) i etnologije. Tri rimska paradna šlema predstavljaju jedinstvene primerke svoje vrste na području Evrope i decenijama se izdvajaju kao neformalni zaštitni znak Muzeja.

Zgrada Muzeja Vojvodine Novi Sad

Galerija Matice Srpske, Novi Sad

Galerija Matice srpske, osnovana 1847. godine, je jedna od najstarijih i najbogatijih umetničkih zbirki u Srbiji. Nalazi se u Novom Sadu i prikazuje dela srpske likovne umetnosti iz perioda od kraja XVII do početka XX veka. Postavka galerije je hronološki organizovana i obuhvata karakteristična dela srpskog slikarstva XVIII veka, uključujući ikone i radove slikara kao što su Teodor Kračun, Joakim Marković i drugi. Takođe su izložena dela klasicizma, bidermajera, romantizma i realizma iz XIX veka, koja su radili umetnici poput Konstantina Danila, Katarine Ivanović, Đure Jakšića i drugih. U kolekciji „Srpsko slikarstvo 1900-1940. godine“ možete videti radove umetnika kao što su Petar Dobrović, Petar Konjović, Sava Šumanović, Ivan Tabaković i drugi. Galerija takođe poseduje bogatu „Grafičku zbirku“ koja obuhvata drvoreze, bakroreze, crteže i litografije iz različitih perioda.

Zgrada Galerije Matice Srpske

Carska palata – Tragom rimskih imperatora, Sremska Mitrovica

U periodu Starog Rima, Sremska Mitrovica je bila poznata pod drugačijim imenom – Sirmijum. Jedan od najvećih sačuvanih tragova iz tog vremena je Carska palata koja se nalazi nadomak Gradskog trga. U njoj vas čeka jedinstven doživljaj istorije. Taj velelepni prostor, zbir temelja monumentalnih prostorija, predstavljaju mesto iz kojeg je imperator Dioklecijan upravljao Rimskim carstvom krajem III veka nove ere, da bi u četvrtom veku palata u Sirmijumu imala veći značaj od carskog Palatina u Rimu.

Ostaci imperijalne palate u Sremskoj Mitrovici

Zasavica – Mir prirode i autentični duh Srema, Sremska Mitrovica

U jednom od najlepših specijalnih rezervata prirode u Srbiji, imaćete mogućnost da obiđete netaknutu prirodu, neponovljivu u svojoj autentičnosti i raznolikosti biljnih i životinjskih vrsta. Centralno mesto Specijalnog rezervata prirode Zasavica za turiste je Vizitorski centar sa osmatračnicom sa koje svud okolo puca nezaboravan pogled na prirodu. Životinje koje ćete videti u rezervatu su prijateljski nastrojene prema posetiocima, tako da nemojte da se čudite ako domaćinsko magare odluči da vam pravi društvo. Pomazite ga i dozvolite da jednostavnost i skromnost boravka u prirodi u potpunosti odbaci sve vaše brige.

Električni bus kroz Zasavicu

Čarde, salaši, vino i specijaliteti Vojvodine

Čarde i salaši su prepoznatljivi simboli vojvođanske gastronomije i tradicionalnog načina života. Oni su svakako nezaobilazna stanica pri poseti Vojvodini, jer će vas ovde dočekati ljubazni domaćini, koji će sa vama podeliti tradicionalne specijalitete, dočarati vam tradicionalni način života i priuštiti vam nezaboravan odmor. Vojvodina je takođe poznata kao vinski region. Najpoznatije vrste vina dolaze sa Fruške gore, Vršačkih vinograda i okoline Subotice. Interesantno je pomenuti da su se vina sa Fruške gore, nalazila na vinskoj karti Titanika. Ovde se proizvodi i posebna vrsta vina „Bermet“, u čijem sastavu se nalazi čak 26 vrsta specifičnih biljaka i začina. Vojvodinu karakteriše kuhinja koju je formirala šarolikost kultura i u kojoj se tokom samo jednog obroka nižu uticaji mađarskog, nemačkog, slovačkog, srpskog ili šokačkog kulinarstva. Uglavnom se preferiraju jela od lokalnih namirnica. Đakonije kojima se teško može odoleti, daju boju, miris i ukus trpezi.

Uživajte u videu Vojvođanski Lifestyle

Baner za omiljene atrakcije u Srbiji Visit Serbia online