Bajkoviti prizor tokom svih godišnjih doba

Ako ste u potrazi za nesvakidašnjim predelima, jedna prirodna atrakcija tokom čitave godine spremno čeka da vam pokaže svoje velelepnosti. Reč je o vodopadu u Gostilju visine dvadesetak metara, jednom od najvećih vodopada u Srbiji koji ćete pronaći u selu Gostilje nedaleko od Zlatibora.

Kako doći do vodopada u Gostilju:

Nalazi se u selu Gostilje na 25 km od centra Zlatibora.

Automobilom: Možete birati dva puta, koji vode kroz prelepe predele zlatiborskih proplanaka. Prvi put vodi od Užica, magistralnim putem ka Zlatiboru, ali je u selu Mačkat potrebno skrenuti na lokalni put ka selu Rožanstvo pa dalje ka Trnovu u selu Gostilje. Ka Rožanstvu vodi i put od centra Zlatibora. Na lokalitetu se nalazi parking za automobile i turističke autobuse.

Biciklom: Putem od centra Zlatibora ka vodopadu u Gostilju je zanimljivo voziti brdski bicikl (električni), jer je asfaltni, nije opterećen, ali ima dosta uspona i nije prilagođen za porodičnu vožnju.

Kako doći do Zlatibora

Preporuke:

Jedan od najviših prirodnih vodopada u Srbiji, nalazi se na Gostiljskoj reci, gde se voda s visoke krečnjačke litice od 22 metra obrušava i formira ovaj jedinstveni vodopad. Nakon toga, nizvodno od vodopada, potok formira niz manjih vodopada i slapova sve do ušća u reku Katušnicu.

Ukoliko planirate da posetite ovu prirodnu atrakciju sa porodicom, na raspolaganju su vam dodatni sadržaji poput fudbalskog terena, dečijeg igrališta, etno restorana, bazena ispunjenog izvorskom vodom i mini zoološkog vrta, gde će najmlađi uživati.

Ponesite ćebe i termos kako biste se odmorili na travi u čistom zlatiborskom vazduhu dok se vaša deca igraju. Tokom leta, posetom Gostiljskom vodopadu, moći ćete da osetite prirodno osveženje zahvaljujući kapljicama koje se stvaraju prilikom visokog pada vode.

Tokom zime, vodopad formira prelepe ledenice koje izgledaju kao da su iz bajke o vilama i vilenjacima.

Radno vreme i ulaznice za Vodopad Gostilje:

Radno vreme je od 9 do 19 sati, a u zimskom period je od 9 do 16.30 sati.

Cena pojedinačne ulaznice za odrasle je 200,00 dinara, a cena za decu od 6 do 14 godina iznosi 100,00 dinara.

U blizini vodopada u Gostilju nalazi se Stopića pećina, Staro selo Sirogojno i Muzej pletilja koje takođe možete obići i doživeti magiju Četiri bisera Zlatibora i njihovih tajni onlajn kupovinom objedinjene ulaznice za odrasle i decu.

Molimo vas da čuvate i poštujete prirodu koja vas okružuje. Ovo je izuzetno stanište sa raznovrsnom biljnom i geološkom lepotom koja je od velike važnosti za očuvanje ekosistema. Molimo vas da ne ostavljate smeće i ne ometate prirodni tok vodopada. Umesto toga, uživajte u njegovoj lepoti s poštovanjem i tišinom. Vaša pažnja i briga pomažu u očuvanju ovog dragocenog resursa za buduće generacije. Hvala vam što poštujete ove smernice i doprinosite očuvanju naše divne prirodne baštine.

Banner Stopica pecina i omiljene atrakcije na Zlatiboru