Tradicijom razvoja turizma dužom od veka može se pohvaliti retko koja turistička destinacija ovog dela Evrope. Zlatna planina Srbije jedan je od malobrojnih bisera čija turistička tradicija seže u davnu prošlost, a tako dugu istoriju, kojoj je 130 godina, obeležićemo ovog leta nizom raznovrsnih programa.

Valja podsetiti da je Zlatibor kao lekovito mesto prepoznat još krajem 19. veka. Tada je plenio lepotom svojih pejzaža i na svoje padine privlačio viđenije i bogatije ljude koji ovde grade prve vikendice, letnjikovce i bungalove za odmor. Davne 1893. još nerazvijeni Zlatibor ugostio je jednu krunisanu glavu. Kralj Aleksandar Obrenović tog 19. avgusta svojom posetom postavio je temelje razvoju turizma.

Od tada već dugih 130 godina zlatna i lekovita planina na jugozapadu Srbije stecište je turista. Nekadašnje skromne bungalove i letnjikovce zamenili su moderni hoteli i apartmani, drvene kafane savremeni restorani i gastro barovi, a padine Zlatibora ispunili zabavni sadržaji namenjeni svim posetiocima. Danas je prostor pokraj Kraljeve česme, odakle je krenuo da se razvija turizam Zlatibora, jedan od najuređenijih trgova Srbije, sa jezerom i impresivnom multimedijanom fontanom.

U godini kada Zlatibor proslavlja svoj veliki jubilej, 130 godina organizovanog razvoja turizma, brojne aktivnosti Turističke organizacije Zlatibor biće usmerene na obeležavanje ovako velikog i značajnog jubileja.

– Cela letnja sezona koja je pred nama biće u znaku jubileja. Pripremamo brojne aktivnosti kojima ćemo obeležiti ovaj važan datum pa će, verujemo, ovu turističku sezonu na Zlatiboru dugo pamtiti svi gosti koji se ovde budu odmarali – priču o jubileju započinje direktor Turističke organizacije Zlatibor Vladimir Živanović.

– Centralna proslava biće upriličena 19. avgusta i obeležena svečanom akademijom, a centralnoj proslavi prethodiće niz aktivnosti kojima ćemo animirati goste “zlatne planine“. Užurbano radimo na pripremi nove monografije Zlatibora koja će uskoro biti u štampi. Svetlo dana naša nova monografija ugledaće baš pred proslavu jubileja, pa ćemo tim povodom upriličiti njenu svečanu promociju – najavljuje direktor Živanović.

Pored promocije monografije, Turistička organizacija Zlatibor tokom letnje sezone organizuje i izložbu starih fotografija i razglednica koji su najbolji svedoci duge tradicije razvoja zlatiborskog turizma.

U okviru programa obeležavanja jubileja javnosti će biti predstavljen i novi film o Zlatiboru koji smo pripremili u saradnji sa našim poznatim glumcem Nebojšom Dugalićem.

– Posetiocima Zlatibora posebno će biti interesantan program besplatnih tura i animacija koje Turistička organizacija Zlatibor priprema za predstojeću sezonu. Na tim aktivnostima biće angažovani naši licencirani turistički vodiči, koji će u okviru unapred osmišljenih pešačkih tura i programa gostima Zlatibora približiti istoriju i tradiciju, prirodne karakteristike i sve ono po čemu je najposećenija planina Srbije specifična i poznata – ističe direktor TO Zlatibor.

Ovu letnju turističku sezonu, kao i prethodne, obeležiće niz koncerata, nastupa kulturno-umetničkih društava, predstava i brojnih drugih zabavnih sadržaja. Obzirom da je reč o godini u kojoj turizam Zlatibora proslavlja svoj veliki jubilej, program “Zlatiborskog kulturnog leta“ biće pažljivo isplaniran tako da goste očekuju koncerti poznatih muzičkih imena. Istovremeno, svake večeri tokom celog leta jedinstvena multimedijalna fontana pružaće svim posetiocima Zlatibora nesvakidašnji dinamički spektakl na vodi.

 

Izvor:  Elektronske novine Turističke Organizacije Zlatibora, maj 2023.

Banner Stopica pecina i omiljene atrakcije na Zlatiboru