Bačka tvrđava

Najstarija austrougarska tvrđava na području Srbije nalazi se u okolini Bača, u Vojvodini. Tvrđava je smeštena na levoj obali Dunava i pretpostavlja se da je podignuta krajem XIV veka, tokom vladavine ugarskog kralja Karla Roberta. U unutrošnjosti tvrđave moguće je videti način plemićkog života iz XIV veka kao i eksponate arheoloških artefakata koji su pronađeni u okolini tvrđave. Nadomak utvrde se nalazi i info-centar gde turisti mogu da kupe suvenire i da se osveže.

Bačka tvrđava

Petrovaradinska tvrđava

Tvrđavu građenu od 1692. do 1780. godine projektovali su austrijski vojni inženjeri po sistemu francuskih utvrđenja čuvenog graditelja Vobana. Prolazeći Gornjim Gradom pored Arsenala i Oficirskog paviljona, pa sve do Donjeg Grada gde se nalaze oficirski stanovi, bolnice i kasarna, otkrićete kako je bilo živeti u “gradu unutar grada”, rezervisanom za čuvare utvrđenja. A ako poželite da se sakrijete od sunca i vetra, zavucite se ispod površine i prošetajte 16 kilometara dugim podzemnim lagumima koji vas poput lavirinta vode u uzbudljivi podzemni svet Petrovaradinske tvrđave. Svake godine u julu Petrovaradinska tvrđava postaje i prestonica zabave jer se na njoj održava čuveni muzički festival Exit.

Petrovaradinska tvrđava

Beogradska tvrđava

Jedna od glavnih turističkih atrakcija srpske prestonice, Beogradska tvrđava omiljeno je mesto za šetnju i odmor kako Beograđana tako i gostiju glavnog grada. Prvu tvrđavu na ušću Save u Dunav izgradili su Kelti ali svoj današnji izgled tvrđava duguje narodima koji su došli posle njih. Između 2. i 18. veka Rimljani, Vizantinci, Ugari i Turci prilagođavali su tvrđavu svojim potrebama, zbog čega ovu građevinu i dan danas odlikuje eklektični stil u kojem svako može pronaći nešto od epohe koja mu je bliska.

Zindan kapija i most na Kalemegdanu

Smederevska tvrđava

Posmatrajući posve mirni smederevski krajolik teško je poverovati da su se na ovom mestu pre nekoliko stotina godina lomila koplja između dva srednjevekovna carstva. Izgrađena u 15. veku na inicijativu srpskog despota Đurđa Brankovića, Smederevska tvrđava predstavlja poslednje veliko zdanje srpske vojne arhitekture. Locirana u tadašnjoj prestonici Srbije, tvrđava je ubrzo postala poprište mnogih srpsko-turskih sukoba. Velelepno zdanje Smederevske tvrđave i danas prenosi brojne legende o porazima i pobedama, onima koji su voljni da osluškuju njen zov.

Smederevska tvrđava

Ramska tvrđava

Ploveći Dunavom u okolini sela Ram, turisti bivaju kao magijom privučeni zvezdastom strukturom tvrđave, koja se od 15. veka pa do danas dostojanstveno uzdiže na desnoj strani obale. Svedok borbe za prevlast između hrišćanstva i islama, tvrđava Ram bila je osvajana i gubljena od strane Vizantinaca, Ugara i Turaka da bi njome zatim zavladali srednjevekovni srpski despoti.

Ramska tvrđava

Golubačka tvrđava

Na desnoj obali Dunava na ulazu u Đerdapsku klisuru nalazi se još jedan arhitektonski dragulj ovog kraja. Izgrađena u 14. veku na nepristupačnoj litici iznad Đerdapske klisure, Golubačka tvrđava bila je poprište brojnih sukoba između tadašnje Srbije i Turske. Vidik koji se prostire s osmatračnice Golubačke tvrđave podjednako je fascinantan danas kao što je bio u vreme kada su srednjevekovni vladari, gledajući preko reke planirali svoje sledeće poteze.

Golubačka tvrđava

Tvrđava Fetislam

Na ulasku u tvrđavu Fetislam koju su podigli Turski vladari u 16. veku dočekaće vas mermerna ploča posvećena turskom sultanu Mahmudu II. Tvrđavu interesantnog naziva koji u prevodu znači „pobeda islama“ krase savršeno dizajnirane kružne kule sa kojih je artiljerija spremno dočekivala neprijateljske vojnike.

Fetislam tvrđava Kladovo
Baner za omiljene atrakcije u Srbiji Visit Serbia online