Mirisi i ukusi Sombora: Gastronomska baština Bačke

„Al se nekad dobro jelo” – naslov pesme Đorđa Balaševića, još uvek važi na severu Bačke u Somboru i njegovoj okolini. Ova pitoma varošica koja nudi obilje kulturnih sadržaja (Muzej Sombora, Narodno pozorište Sombor, Galerija Milan Konjović, Županija – slika Bitka kod Sente i dr.) i prirodnih atrakcija (SRP “Gornje Podunavlje” i “Evropski Amazon”) poznata je i po gastronosmskim specijalitetima koji krase ovaj kraj.

Izvor fotografije: Naš salaš

Aroma Dunava

Kažu da se najbolji Riblji paprikaš  tradicionalno jelo koje se priprema od sveže rečne ribe,  pravi na relaciji Sombor – Baja (Madjarska). Riblji paprikaš se priprema u kotliću, na otvorenoj vatri, najčešća riba koja se koristi je šaran ili som, a glavni začin je domaća mlevena paprika iz Bezdana ili Bačkog Monoštora. Ovo jelo karakteriše bogat ukus i aromatična tekstura, a služi se sa domaćom testeninom – rezancima. Zna se da, ukoliko nakon paprikaša “pretekne” rezanaca, isti treba da se pretvore u desert – “nasuvo” sa makom, orasima, rogačem… Riblji paprikaš najbolje prija uz vino, naročito hladni špricer (belo vino sa sodom) i naravno tamburaše.

Izvor fotografije: TO Sombor

Panonska sardina

Od “bele” dunavske ribe, alasi od davnina pripremaju posnu deliciju – dimljenu mariniranu ribu u tegli. Za pripremu iste koristi se deverika, babuška, pa i šaran, som i smuđ. Nasoljena i prodimljena riba slaže se u ulje i pasterizuje, što pruža specifičan ukus koji se najbolje kombinuje sa sitnim sirom i crnim lukom.

Izvor fotografije: Čarda Pikec

Tradicionalno sazrevanje u kačici

Somborski sir u kačici je autohtoni proizvod iz Sombora, čuven po svom specifičnom ukusu i kvalitetu. Sir se pravi od kravljeg mleka, a zatim se stavlja u tradicionalnu drvenu kačicu gde sazreva i dobija svoj karakteristični ukus.

Izvor fotografije: Mlekara Gulmek

Pikantni delikates

Lemeški kulen je suhomesnati proizvod poreklom iz Lemeša – Svetozara Miletića, karakterističan po svom pikantnom ukusu i bogatoj aromi. Pravi se od najkvalitetnijeg svinjskog mesa koje se kombinuje sa začinima poput mlevene crvene paprike, luka i bibera, a zatim se suši i dimi na tradicionalan način.

Izvor fotografije: TO Sombor

Esencija bačke kuhinje

Bački ručak prerasta u gastronomski brend ovog dela Srbije. Ovaj obrok se sastoji od autentičnih i bogatih jela koja predstavljaju esenciju bačke kuhinje.

  • Domaća “žuta supa” od više vrsta živine, sa knedlama od džigerice i domaćim flekicama.
  • Rinflajš (kuvano meso, krompir, šargarepa i zelen iz supe) sa nekoliko vrsta soseva – višnja, paradajz i mirođija.
  • Pohovano meso sa prilozima (pileći batak sa mlincima u saftu od meda i senfa, ćureće belo meso punjeno dimljenim sirom).
  • Kolači – vanilice, knedle sa šljivama i štrudla sa makom.

Izvor:  Naš salaš

U tom Somboru…

Sombor ima čak i svoju sortu paprike. Paprika Somborka je sorta koja je postala simbol Sombora i šireg bačkog podneblja u Vojvodini. Ova paprika je poznata po svojoj posebnoj aromi i bogatstvu ukusa. Karakteriše je blaga ljutina i sočnost, što je čini idealnom za različite vrste jela. Ova sorta paprike je često korišćena u tradicionalnoj kuhinji ovog područja, posebno u pripremi zimnice.

Izvor fotografije: PSS Sombor

Ukusna tradicija

Staparska pita listara je tradicionalno jelo iz Stapara, koje se pravi od tanko razvučenog testa punjenog mešavinom sira, kiselog mleka i jaja. Pita se peče u rerni dok ne postane hrskava i zlatno smeđa, a servira se kao ukusan obrok ili kao prilog uz druge specijalitete.

Izvor fotografije: Milan Đurđević

Doboš torta

Doboš tortu svetu je pre oko 140 godina predstavio poslastičar Jozef Doboš. Doboš torta je danas najpoznatija mađarska poslastica, a za pripremu iste postoji oko 120 recepata. Za Sombor i njegova naseljena mesta koja gravitiraju Mađarskoj, doboš torta je omiljena i nezaobilazna poslastica na svakoj proslavi. Za razliku od one u Mađarskoj, ova ima 12 tankih kora koje se filuju kremom od putera i čokolade, a završnica torte je nezaobilazna glazura od prženog šećera. Za pripremu jedne ovakve torte potrebno je 30 jaja.

Izvor fotografije: TO Sombor

Zabunita gibanica

Po legendi je jedna domaćica u pokušaju da napravi klasičnu vojvođansku štrudlu, negde pogrešila, “zabunila se”, te da bi sprečila štetu, improvizovala je i na kraju napravila odličnu novu poslasticu – zabunitu gibanicu. Ovaj kolač se pravi sa orasima, makom, višnjama, sirom… u kombinaciji sa kiselim testom, mnogo je sočniji od klasične štrudle i predstavlja pravi gastronomski užitak.

Izvor fotografije: TO Sombor

Probajte ove specijalitete i doživite Sombor, najzeleniji grad Srbije, na jednostavan i isplativ način kupovinom Sombor City Card – Vaše ulaznica za turističke atrakcije i sadržaje.

Baner za omiljene atrakcije u Srbiji Visit Serbia online