Suveniri su ne samo podsetnik na mesto koje ste posetili, već i pozivnica da se tamo ponovo vratite. Oni takođe mogu biti divan poklon za porodicu, prijatelje ili rođake, inspirišući ih da krenu na putovanje i istraže nove destinacije.

Kada je reč o klasičnim suvenirima, odevni predmeti visokog kvaliteta uvek su popularni. Takođe, gastronomski proizvodi lepo upakovani i sa geografskim poreklom, privlače pažnju turista.

Vuneni džemperi

Vuneni džemperi su jedan od najpoznatijih suvenira sa Zlatibora. Osim što pružaju toplinu tokom zime, postali su i modni detalj. Pojedine poznate ličnosti poput Jovanke Broz, kultne švedske glumice Liv Ulman i Nensi Regan, supruge bivšeg predsednika SAD-a Ronalda Regana, posedovale su barem jedan komad ovih džempera, ručno izrađenih od strane zlatiborskih pletilja.

Žene Zlatibora čuvaju tradiciju pripreme vune i izrade ovih džempera, što dodatno ceni ovaj suvenir. U Muzeju pletilja možete videti originalne odevne predmete i materijale, i saznati više o procesu tkanja i obrade vune, tehnike koje su nekada bile cenjene širom sveta.

Izvor fotografije: screenshot video U zagrljaju Zlatibora – Zlatiborska pijaca

Zlatiborski kajmak

Kajmak je jedan od ključnih gastronomskih aduta u Srbiji. Domaćinima često predstavlja izazov da stranim gostima objasne kako se pravi ovaj mlečni proizvod, koji se u različitim fazama zrenja razlikuje po ukusu, od mladog do starog. Često se koristi kao predjelo ili dodatak glavnim jelima.

„Mlekara Naša Zlatka“ na Zlatiboru je jedna od najpoznatijih. Osim što proizvode odličan kajmak, poznati su i po svojoj posvećenosti održivom razvoju. Nedavno je Zlatibor proglašen jednom od 100 najboljih turističkih zelenih destinacija na ceremoniji u Talinu, a priča o mlekari „Naša Zlatka“ uvrštena je u „Top 100 Stories“, što predstavlja uspešan primer održivog razvoja.

Izvor fotografije: screenshot video U zagrljaju Zlatibora – Zlatiborska pijaca i TO Zlatibor

Zlatiborska rakija

Srbija je poznata po dobrim rakijama, napravljenih od različitih vrsta voća. Poslednjih godina sve je više onih ekskluzivnih dobro upakovanih, ali i sa dobrom cenama. Da li ste znali da se na Zlatiboru nalazi selo Šljivovica, pa zar treba više govoriti o ovom piću?! Selo Šljivovica, poznato po lepoti prirode i proizvodima od voća, udaljeno je od turističkog centra svega 15 kilometara. U ovom selu mozete videti kako se tradicionalno proizvodila rakija i posetiti tradicionalni festival rakije.

Izvor fotografije: screenshot video U zagrljaju Zlatibora – Zlatiborska pijaca

Pršuta

Nadmorska visina Zlatibora od oko 1000 metara, umerena klima i sudar kontinentalnih I mediteranskih vazdušnih strujanja na ovoj planini stvaraju čuvenu “ružu vetrova” koja sigurno doprinosi proizvodnji dobre pršute, naročito govođe. Znamo da najbolje pršute dolaze sa Mediterana, ali taj južni vetar pomogao pomogao i nama, tako da da se u selu Šljivovica koje smo pomenuli, proizvodi i dalmatinski pršut. Osim u domaćinstvima razne vrste pršuta možete pronaći i na pijaci Zlatibor.

Izvor fotografije: screenshot video U zagrljaju Zlatibora – Zlatiborska pijaca

Lonci iz Zlakuse

Govorili smo već toliko o jestivim suvenirima, pa evo jednog koji ne samo da služi za pripremu hrane, već i kao ukras. Zlakuska grnčarija je tradicionalna praksa izrade keramičkih predmeta u selu Zlakusa, Srbija. Sastoji se od 50% gline i 50% kamena (kalcita). Ova tehnika za izradu različitih dimenzija lonaca, preneta kroz generacije, sjedinjuje funkcionalnost i umetnički izraz, te je stoga upisana na UNESCO-vu „Listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva”.

Odličan izbor pomenutih suvenira ponudiće vam pijaca Zlatibor. Nalazi se u samom centru Zlatibora u blizini Kraljevog trga i početne i krajnje stanice Gold Gondole, najduže gondole na svetu gde takođe možete kupiti suvenire.

Moderni turisti i putnici sve više teže održivom putovanju, ali šta to zapravo znači?

Održivo putovanje podrazumeva poštovanje lokalnih običaja i tradicija, brigu o zaštiti životne sredine i mnogo više. Jedan od ključnih aspekata održivog putovanja je podrška lokalnoj zajednici, što uključuje i kupovinu suvenira proizvedenih od strane lokalnih stanovnika, koristeći materijale i sirovine koje su dostupne na samoj destinaciji. Posebno se ceni kada turisti imaju priliku da učestvuju ili barem posmatraju proces izrade ovih suvenira.

Baner za omiljene atrakcije u Srbiji Visit Serbia online