Nova epizoda „Srbije za početnike“ vodi vas u avanturu po sremskoj ravnici kroz vremeplov od 2.000 godina, u jednu od četiri prestonice rimskog carstva. Tu su se pripremale ratne ekspedicije careva Trajana, Marka Aurelija i Klaudija II Gotskog. Tu su rođeni carevi Decije Trajan, Aurelijan, Prob i Maksimilijan. Sirmium je bio grad sa carskom palatom, hipodromom, kovnicom novca, amfiteatrom, pozorištem, mnogobrojnim radionicama, javnim kupatilima, hramovima, kao i mnoštvom javnih palata i raskošnih vila.

Malo ljudi zna da je u današnjoj Sremskoj Mitrovici, pronađen čuveni sirmijumski hipodrom – drugi najveći hipodrom na svetu iza Circusa Maximusa u Rimu i najveća rimska građevina van Rima, verovali ili ne. Nalazio se u današnjem centru grada. Cirkusi su podizani kraj palate za ceremonijalno pokazivanje vladara narodu. U njima su se odvijale konjske trke kolima, najpopularniji sport u antičkom svet, ali i borbe životinja i gladijatorske borbe.

U avanturi po sremskoj ravnici videćemo i gde se pravi najskuplji sir na svetu, a krenućemo i rutom pravog sremskog vesterna i prisustvovati svojevrsnoj pljački ekološkog voza: autorku Smiljanu Popov i ekipu okolila su stada konja, magaraca i podolskih goveda i naredili da im preda svu šargarepu koju je imala. Avantura po sremskoj ravnici otkriva i gde su Brioni u Srbiji, najlepša plaža u zemlji, jedan od najboljih sladoleda, ali muzej Srema koji je jedan od retkih evropskih muzeja koji u sebi čuva dragoceni arheološki lokalitet.

Ako tražite mali savršeni grad, mirnu oazu bogatu zelenilom i burnom istorijom, došli ste na pravo mesto. Dobro došli u Sremsku Mitrovicu.

SRBIJA ZA POČETNIKE

EKOVIZIJA, sreda 20h,
Autorka: Smiljana Popov

Smiljana Popov
novinarka, autorka & urednica emisije „Beograd za početnike“ i „Srbija za početnike“

Baner za omiljene atrakcije u Srbiji Visit Serbia online