Srbija postaje sve popularnija turistička destinacija, beležeći značajan rast broja turista u prvih pet meseci ove godine kada su registrovane 1.477.194 posete, što je povećanje od 16,5% u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju poslednji rezultati Republičkog zavoda za statistiku.

Domaći turizam je, bez obzira na lošije vremenske uslove, zabeležio rast od 4,9%, što ukazuje na trend povećanog interesovanja za putovanja i posete atraktivnim destinacijama u Srbiji. Istovremeno, broj stranih turista porastao je za trećinu – 33%, što potvrđuje da se Srbija uspešno vraća na međunarodnu turističku scenu.

Ukupan broj registrovanih noćenja je 4.432.841, što je povećanje od 13.2% u odnosu na isti period prošle godine, od toga je 4,3% povećanje u domaćem turizmu, a 26% odsto su stranci.

Najveći broj dolazaka turista zabeležen je u Beogradu – 472.289, što je povećanje od 28%, a sledi Zlatibor kao planinska destinacija (123.771) uz rast od 68,6%. U banjskom turizmu dominira Vrnjačka Banja sa 66.826 dolazaka.

Najveći porast stranih gostiju registrovan je iz Ruske Federacije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Turske, Hrvatske, Bugarske, Crne Gore, Nemačke, Slovenije, Rumunije, Kine – uključujući Hong Kong, zatim Grčke, Mađarske, Italije i Austrije.

U pogledu broja noćenja rastu su najviše doprineli boravci turista iz Ruske Federacije, Turske, BiH, Severne Makedonije, Kine- uključujući Hong Kong, Crne Gore, Rumunije, Nemačke, Hrvatske, Bugarske, Slovenije, Grčke, Italije, Sjedinjenih Američkih Država i Mađarske.

Uz prosečno tri noćenja po dolasku, strani turisti ostvaruju u proseku 2,91 noćenje, a domaći turisti 3,08.

Među strancima se najduže zadržavaju gosti iz SAD i Kine koji ostvaruju veći broj noćenja u odnosu na dolaske, prosečno provodeći 3,2, odnosno 3,81 noći u Srbiji.

Primetan je porast broja gostiju iz Bugarske, Rumunije, Ruske Federacije i Kine. Bugari su ostvarili povećanje od 100%, Rumuni 95,4%, Rusi 86.3%.

Rekord drže gosti iz Kine kojih je 168,4% više, čemu je doprinela i činjenica da je Kina, nakon ovogodišnjeg Sajma turizma u Beogradu na kome je bila zemlja-partner, uvrstila Srbiju na svoju listu preporučenih turističkih destinacija.

Drugi UNWTO Barometar svetskog turizma za 2023. otkriva brzi oporavak sektora. U prvom kvartalu, međunarodni dolasci su dostigli 80% nivoa pre pandemije, sa preko 235 miliona turista. Revidirani podaci za 2022. pokazuju da je preko 960 miliona turista putovalo internacionalno. Prognoze UNWTO-a za ovu godinu ukazuju na oporavak dolazaka u rasponu od 80% do 95%.

Stručnjaci UNWTO-a izražavaju poverenje u odličnu sezonu (maj-avgust), a oporavak turizma suočava se sa izazovima ekonomskog stanja, visoke inflacije i rasta cena nafte i sukobima u Ukrajini. Turisti se sve više fokusiraju na vrednost za novac i putuju bliže svojim kućama.

Izvor: Republički zavod za statitstiku Republike Srbije i UNWTO

Baner za omiljene atrakcije u Srbiji Visit Serbia online