Povodom jubileja od 50 godina postojanja, vodeći veb portal za putovanja, „Lonely Planet“, nedavno je objavio svoju listu najboljih svetskih destinacija za putovanje u pet različitih kategorija. Uzbuđujuća vest je da se Srbija našla među deset najboljih regija koje treba posetiti u narednoj godini, zahvaljujući svom uključenju u „Best in Travel 2024“ sa svojim programom „Western Balkans’ Trans Dinarica Cycling Route“.
Ova nova biciklistička ruta, koja se proteže od Slovenije pa sve do Srbije, pruža neverovatnih 2.000 kilometara nezaboravne avanture. Biciklisti će imati priliku da istraže staze koje vode kroz slikovite planinske predele, uz kristalno čiste reke, posete nacionalne parkove, otkriju kulturne bisere, UNESCO-ve lokacije i mnoge druge zanimljivosti duž ovog puta, uz naglasak na održivom turizmu ovog regiona.

Naročito značajno za Srbiju je to što ova ruta ne prolazi kroz velike gradove, već kroz ruralne predele, što će omogućiti lokalnim zajednicama da ostvare najveću korist od ovog projekta. Na mapi će biti označeni lokalni pansionski smeštaj i kontakti sa lokalnim biciklističkim vodičima koji će pružiti dragocene informacije o uslovima na stazi.

Takođe, u planu je da se tokom naredne godine ruta obeleži odgovarajućom signalizacijom kako bi se olakšalo snalaženje biciklista. Na zvaničnoj web stranici programa „Western Balkans’ Trans Dinarica Cycling Route“, Srbija je opisana kao „najveća zemlja na Zapadnom Balkanu koju avanturisti često zanemaruju prilikom planiranja aktivnih odmora – biciklizma, planinarenja, penjanja – u ovom regionu. Međutim, reputacija Srbije raste zbog bogatstva kulture, prelepih pejzaža i nacionalnih parkova, i sve više aktivnih turista otkriva da je vožnja biciklom kroz ovu riznicu hrane, prirode i gostoljubivosti najbolji način za istinsko iskustvo ove zemlje. Na ovoj ruti Trans Dinarica prolazi kroz grad Novi Pazar, Zlatibor i Nacionalni park Tara.“

Izvor: Turistička organizacija Srbije i „Western Balkans’ Trans Dinarica Cycling Route“

Baner za omiljene atrakcije u Srbiji Visit Serbia online