Specijalni rezervat prirode Zasavica – Mir netaknute prirode

Ako ste u potrazi za vikend atrakcijom koja će vas umiriti svojom netaknutom prirodom, onda je specijalni rezervat prirode Zasavica pravo mesto za vas. Jednom kada kročite na područje prirode koju je čovek čvrsto rešio da sačuva od sopstvenog negativnog uticaja stres nakupljen boravkom u gradu nestaje sam od sebe. Još od kada je 2016. godine BBC napravio prilog o magarećem siru koji se pravi u Zasavici, najskupljem siru na svetu, sve veći broj turista posećuje ovu sremsku atrakciju.

Kako doći do Specijalnog rezervata prirode Zasavica: 

Specijalni rezervat prirode Zasavica je povezan asfaltnim putem kojim je jednostavno stići automobilom ili biciklom, udaljen 7 kilometara od Mačvanske Mitrovice, a preko pešačkog mosta Sveti Irinej pešice ili biciklom ulazite u centar Sremske Mitrovice. Ukoliko ipak želite da putujete iz Sremske Mitrovice u Zasavicu automobilom, trebaće vam oko 15 minuta za 15 kilometara vožnje. 

Kako doći do Sremske Mitrovice

Preporuke:

Uživajte u prirodnim lepotama, vidite različite vrste životinja, poput mangulice, podolskog govečeta, ali i magarce od čijeg se mleka proizvodi jedan od najskupljih sireva na svetu. Nemojte da se čudite ako domaćinsko magare odluči da vam pravi društvo. Pomazite ga i dozvolite da jednostavnost i skromnost boravka u prirodi u potpunosti odbaci sve vaše brige.

Centralno mesto za turiste je Vizitorski centar sa osmatračnicom sa koje svud okolo puca nezaboravan pogled na prirodu. Ukoliko vam se mesto dopadne možete rezervisati smeštaj u brvnarama, glamping objektima i kampu. 

Rezervat možete istražiti vožnjom u električnom vozilu i brodićem po kanalima Zasavice. 

Obrazovni programi za đake i studenate u cilju proučavanja prirodnih vrednosti preporučuju se kroz jednodnevne i višednevne boravke i stručno pripremljene programe i aktivnosti.

Ponesite prostirku, opustite se i uživajte u prirodi. 

Posebna atrakcija ovog rezervata je restoran koji nudi vrhunske specijalitete od mesa svinje mangulice, ribe i drugih vojvođanskih đakonija.

Radno vreme i cena ulaznice za Zasavicu:

Od ponedeljka do nedelje od 08.00 do 20.00 sati.

Cena ulaznice je 400,00 dinara za odrasle i 300,00 dinara za decu.

Ulaznice za Specijalni rezervat prirode Zasavica možete kupiti onlajn.

U blizini Zasavice nalazi se Grad Sremska Mitrovica, arheološko nalazište Carska Palata Sirmium, Muzej Srema koje možete upoznati kroz paket Avantura u sremskoj ravnici onlajn kupovinom objedinjene ulaznice za odrasle i decu.

Molimo Vas da čuvate i poštujete prirodu koja nas okružuje. Ovo je dom raznovrsnim biljnim i životinjskim vrstama koje su važne za održavanje ekosistema. Izbegavajte ostavljati smeće ili ometati životinje u njihovom prirodnom okruženju. Umesto toga, posmatrajte ih s poštovanjem i udaljite se s mirom. Vaša pažnja i briga pomažu u očuvanju ovog dragocenog resursa za buduće generacije. Hvala Vam što se pridržavate ovih smernica i što doprinosite očuvanju prirodne lepote.

Pogledajte VR video Specijalnog rezervata prirode Zasavica i pripremite se za nezaboravno iskustvo u prirodi. 

Baner za omiljene atrakcije u Srbiji Visit Serbia online