Sombor, ova pitoma destinacija u Bačkoj na severu Vojvodine očaraće vas svojim kulturnim, prirodim, zabavnim i gastronomskim atrakcijama.

Provedite tri idealna dana i upoznajte se sa kulturom i tradicijom kroz istorijska zdanja, muzeje, galerije i domaćinstva koja čuvaju stare recepte ovog kraja.

Šetnja gradom vodiće vas ulicama i trgovima okićenim predivnim zelenilom i spomenicima znamenitih ličnosti. Kada se umorite od šetnje otkrijte čaroliju prave vojvođanske kuhinje u centru Sombora ili na na salašu, smeštenom u srcu raskošnih vojvođanskih polja. U Somboru život teče lagano, pa neka i vaša poseta bude opuštena i puna lepih iskustava namenjenih svim generacijama.

Iskoristite prednosti online Sombor City Card za ulazak na turističke atrakcije i ostvarite popuste za smeštaj i kulinarsko iskustvo.

Gradski Muzej Sombor

Započnite svoje upoznavanje Sombora posetom Gradskom Muzeju, domu hiljadu muzejskih eksponata raspoređenih na impresivnih 1.000 kvadratnih metara stalne postavke. Ova jedinstvena izložba svedoči o kontinuitetu ljudske prisutnosti na ovim prostorima, prateći vreme od praistorijskog doba do sredine 20. veka. Muzejski prostor je pažljivo dizajniran i podeljen na deset prostorija, stvarajući fascinantan prostorni doživljaj. Gradski muzej Sombor danas je regionalni muzej kompleksnog tipa i poseduje odeljenja: arheološko, numizmatičko, etnološko, istorijsko i likovno odeljenje sa zbirkom zavičajne istorije umetnosti i zbirkom savremene jugoslovenske umetnosti.

Muzej Podunavskih Švaba

Muzej Podunavskih Švaba je depandans Gradskog muzeja Sombor koji se nalazi u tzv. Grašalković palati. Zbirka Podunavskih Švaba se ubrzano razvila tokom 2019. i 2020. godine poklonima potomaka Podunavskih Švaba i Humanitarnog udruženja „Gerhard” iz Sombora i trenutno ima oko 3.000 predmeta. Stalna postavka Muzeja Podunavskih Švaba je multimedijalna postavka u kojoj je svaki segment života prikazan kombinacijom savremenih tehnoloških dostignuća sa originalnim muzejskim eksponatima. Prikazana je istorija Podunavskih Švaba od sredine XVIII veka do sredine XX veka, počev od kolonizacije do nastanka logora za Nemce u posleratnoj Jugoslaviji.

Zgrada Županije i slika “Bitka kod Sente“

Jedno od najprepoznatljivijih zdanja u Somboru svakako je zgrada Županije, izgrađena 1809. godine. Nakon konačnog završetka dogradnje 1882. godine, zgrada Županije imala je 200 različitih prostorija, odaja i sala. U velikoj svečanoj sali županijske skupštine nalazi se impozantna slika Ferenca Ajzenhuta pod nazivom „Bitka kod Sente“, naslikana uljanim bojama na jednodelnom platnu dimenzija 7 x 4 metra, u bogato pozlaćenom ramu. U prvom planu slike prikazani su austrijski vojnici koji prelaze preko grudobrana Turaka. U srednjem delu slike je austrijski princ Eugen Savojski na belom konju, uz njega grof Palfi na crnom konju s isukanom turskom sabljom, kojima vojnici privode zarobljenog turskog Kisig Džafer Pašu. U pozadini se nazire silovitost bitke. Kada se slika posmatra sa raznih strana, stiče se utisak da se i sama slika kreće.

Galerija „Milan Konjović“

Poznati srpski umetnik Milan Konjović zavetovao je svom rodnom gradu Somboru legat od 500 radova sa porukom „Slike ove, miljenice moje, sa ljubavlju darujem rodnom gradu, one jedino njemu i pripadaju”. Legat je tokom godina rastao novim donacijama i danas broji  1084 odabranih dela, uključujući slike, pastele, akvarele, tempere, crteže i tapiserije. Galerija „Milan Konjović” raspolaže sa sedam izložbenih prostorija (dve u prizemlju i pet na spratu), depo za slike i druge prateće i administrativne prostorije. Milan Konjović, cenjeni srpski slikar, putovao je kroz različite umetničke etape: rana, plavu i crvenu, sivu, kolorističku, asocijativnu i belu  vizantijsku, čije bogatstvo možete otkriti u galerija.

Na izlazu iz galerije obavezno obrati pažnju na bogat izbor suvenira sa motivima slika Milana Konjovića.

Narodno pozorište Sombor

Prva predstava u zgradi Pozorišta u Somboru održana je 25. novembra 1882. godine.
Na  sceni su izvođeni najznačajniji domaći i svetski pozorišni klasici, ali se takođe prati  nova i avangardna dramska literatura. U poslednih nekolko decenija, Narodno pozorište Sombor  bilo je  jedno od najnagrađivanijih pozorišta. Od 1993. godine, sezona se završava festivalom Pozorišni maraton.  Tokom tri dana i noći, jedna za drugom, smenjuju se predstave gostujućih predstava koje su obeležile predhodnu pozorinu sezonu.

Etno domaćinstvo Naš salaš

Istražite razlog zbog kojeg poznati pevač Zvonko Bogdan spominje salaše u svojoj pesmi ‘Ej salaši na severu Bačke’. Otkrijte čaroliju prave vojvođanske kuhinje na Našem salašu, smeštenom u srcu raskošnih vojvođanskih polja, na 6.5 km od centra  Sombora. Ambijent koji odiše lokalnom tradicijom vratiće vas u prošlost i pokazati kako se nakad živelo, zdravo i ukusno jelo. Leti možete  uživati u dvorištu sa pogledom na plodne oranice, a zimi uz toplinu kaljave peći u specijalno uređenom prostoru koji odiše tradicijom. Jedinstven doživljaj ovog mesta pružaju članovi porodice koji s ljubavlju i pažnjom vode ovo mesto, posvećujući se svakom gostu.

Pčelarsko domaćinstvo Periškić

U Bačkom Monoštoru, poznatom i kao „Selo na sedam Dunava,“ udaljenom samo 15 kilometara od centra Sombora, očekuje vas jedinstveno pčelarsko domaćinstvo koje vodi Anica sa svojom porodicom. Ovi nasmejani i dobronamerni  domaćini dočekaće vas na ulazu i provešće vas kroz svet starog zanimanja otkrivajući mnoge tajne i pružajući korisne savete o proizvodnji i konzumaciji meda.  Domaćini organizuju radionice za decu koja mogu naučiti više o ovm starom zanatu, pčelama i biti kreativna. Suvenirski program je izuzetno bogat, pa ćete sigurno pronaći nešto zanimljivo za sebe ili kao poklon dragim osobama. Tokom meseca juna, možete uživati u mirisnom polju lavande u blizini pčelinjaka, te napraviti fotografije, kao I bukete, koji će vas još dugo podsećati na Bački Monoštor.

Hotel Barcode

Garni hotel Barcode se nalazi samo 15 minuta hoda od centra Sombora i svojim modernim dizajnom i udobnošću nudi usluge smeštaja turistima i poslovnim ljudima. Hotel raspolaže sa komfornim dvokrevetnim i trokrevetnim sobama, apartmanima bez i sa kuhinjom namenjenih naročito porodicama sa decom. Na raspolaganju su takođe i tri kreveca za bebe (besplatno), kao i pomoćni ležaj koji je moguće ubaciti na zahtev gostiju (uz doplatu). Noćenje uključuje doručak, kao i neograničeno korišćenje wellness centra, teretane, fitness sale, besplatno parking mesto i wi-fi.

U ponudi wellness centra je bazen sa hidromasažnom kadom i vodopadom, parno (tursko) kupatilo, finska sauna, kao i prostorije za masažu. U slučaju zainteresovanosti za ručak ili večeru, gostima je na raspolaganju i hotelski restoran, udaljen 700m od hotela, a moguće je i poručivanje u hotel u vidu room service-a (uz doplatu), kao i postavka u sali za doručak. Gosti mogu besplatno da koriste i bicikle koji su im na raspolaganju, uz prethodnu rezervaciju.

Greentown Apartments

U samom centru Sombora nalazi se prenoćište Greentown s luksuznim smeštajem – sobama i apartmanima. Gostima se nudi bogat doručak u restoranu GoDo preko puta objekta, besplatno korišćenje bicikala i tandem bicikla, kao i multifunkcionalne sale s TV-om i drugom opremom. U dvorištu prenoćišta je Bowling centar Bowlingstones, pružajući jedinstveno iskustvo kuglanja. Gosti mogu uživati i u bilijaru, stonom fudbalu, košarci, X Box igrama te popiti kafu ili piće u baru ili bašti.

Etno restoran Fijaker

Ovaj restoran smešten u samom srcu grada Sombora, u parku odmah pored zgrade Županije. Pre svega poznat po decenijskoj tradiciji, dobroj kuhinji zasnovanoj kako na tradicionalnom Srpskom kulinarstvu, tako i po svetskim gastronomskim kvalitetima.

Širok asortiman jela i pića pruža mogućnost velikog izbora i zadovoljava najprobirljivije goste. Već posle prvog boravka u Etno restoranu Fijaker, uživanje u jedinstvenom ambijentu učiniće da Vaša čula osete toplinu i miris gurmanske istorije. Unutrašnji ambijent restorana je urađen uglavnom od drveta sa raznim etno motivima. U bašti restorana nalazi se fijaker okružen zelenilom i malim jezercetom, a posebna atrakcija su velike bačve u kojima je predviđen prostor za uživanje u ambijentu i specijalitetima restorana.

Iskoristite prednosti online Sombor City Card za ulazak na turističke atrakcije i ostvarite popuste za smeštaj i kulinarsko iskustvo.

Baner za omiljene atrakcije u Srbiji Visit Serbia online