Zoran Nikolic
Zoran Nikolić

Osvajanje Duše i Srca: Putovanje kroz Duhovnost Srbije

Pitali smo Zorana Nikolića koje putovanje u Srbiji je ostavilo poseban utisak, kao i koju destinaciju u Srbiji želi da poseti u budućnosti.

– Koje putovanje ili atrakcija u Srbiji su na vas ostavili poseban utisak?

– Kanjon Drine svakako je jedno od najslikovitijih mesta u Evropi. Posetio sam ga prošle godine i uživao u nezaboravnom krstarenju koje vodi do Višegrada i nazad. Nazvao bih to putovanjem za pamćenje, bar kada je moje iskustvo u pitanju. Drina je fascinantna reka, dinamična i istorijski i geografski bogata. Ne smatram se turističkim „zanovetalom“, ali volim pohvaliti kvalitetne stvari kada ih vidim. Sećam se vodiča koji je zabavljao goste putem razglasa, zaista je bio izvanredan. (Ako se dobro sećam, zvao se Nedeljko.) Njegova kombinacija humora, šarma i relevantnih informacija stvorila je odlično iskustvo.

Kanjon Drine i njegova lepota ostavljaju utisak kao da se nalazite na nekom mestu koje nije sa ove planete. Čudno je što ovakav živopisan predeo nije poznat mnogima. Ovo bi trebalo da bude tačka ponosa za svako dete rođeno u Srbiji.

Tokom plovidbe, prizori surove stene s kojih „mašu“ žilavi četinari, pričvršćeni korenom za nepopustljive litice, smenjuju se. Putovanje traje oko tri sata u jednom pravcu, uz predah u Višegradu. Sećam se da sam celo vreme proveo na palubi broda, ne mogavši odvojiti pogled od magičnih slika koje su me okruživale.

Kanjon Drine je savršeno mesto da se na trenutak izmaknemo iz veštačkih svetova u kojima živimo i doživimo duboki zagrljaj Majke Prirode. Sa velikim „P“.

– Koja je vaša sledeća destinacija ili atrakcija koju želite posetiti u Srbiji i zašto?

– Mesto koje ću svakako pokušati posetiti ovog leta je manastir Mileševa. Možda nije tako blizu kao neki važni manastiri u centralnom delu Srbije, ali besmrtni „Beli anđeo“ svakako zaslužuje svaki napor.

Srpske banje, obale reka i jezera su deo koje uvek volim osetiti i doživeti. Njihova lekovita svojstva su važna, ali i samo postojanje vode unosi mir u čoveka. S druge strane, postoji još dublji nivo putovanja kada čovek doseže tačke ne samo geografski udaljene, već i one ukorenjene u dubinu, u srž svakog od nas.

Mi smo nasledili predaka koji su teško živeli na ovom svetu, ali su mu se radovali i ostavili značajne tragove koji su nadmašili renesansu u Evropi, tragove ispunjene duhovnošću.

Putovanje ka Sopoćanima, Studenici, Mileševi… ima poseban značaj. Zato je moja najveća želja ovog leta u Srbiji poseta ovom nebeskom tragu u našoj zemlji – Belom anđelu i Mileševi.

Zoran Nikolić je novinar, pisac i licencirani turistički vodič. Napisao je osam knjiga posvećenih istoriji glavnog grada, a kroz ture podzemnim Beogradom, boemskom rutom i drugim je proveo stotine hiljada ljudi. Nagrađen je prestižnom nagradom „Despot Stefan“, najvišim priznanjem za novinarstvo Grada Beograda. Njegove knjige „Beograd ispod Beograda“ i istoimena turistička tura https://beogradispodbeograda.com, „Grad tajni“, „Tajna Novog Beograda“, „Bg priče“ su dosegli čitaoce kroz desetine izdanja, čineći Nikolića jednim od najznačajnijih autora koji promovišu istoriju grada.

Baner za omiljene atrakcije u Srbiji Visit Serbia online