Zaga Kal Mar
Zagorka Marković - Zaga Kal Mar

Neprocenjivo blago Srbije kroz oči modne dizajnerke i uspešne preduzetnice

Pitali smo Zagorku Marković (Zaga Kal Mar) koje putovanje u Srbiji je ostavilo poseban utisak, kao i koju destinaciju u Srbiji želi da poseti u budućnosti.

– Koje putovanje ili atrakcija u Srbiji su na vas ostavili poseban utisak?

– Volim da putujem po Srbiji i ubedjena sam da naša zemlja obiluje divnim prizorima za koje često i ne znamo, uvereni da nas nešto novo i zanimljivo čeka samo u daljini. Kroz svoj posao, svedočim tome koliko se stranci oduševljavaju lepotama naše zemlje udruženim sa gostoprimstvom i toplim dočekom naših domaćina. Volim gradska putovanja, budući da živim u Novom Sadu, a poslom često dolazim u Beograd, svaki taj mali izlet mi napuni baterije. Obožavam ritam Beograda, njegove hipsterske ulice Donjeg Dorćola, modno osvešćene Beograđane, koji izgledaju nonšalantno dok šetaju u savršenim kombinacijama, pripremljenim za sve izazove ritma ovog velikog i brzog grada. Od vojvođanskih gradova volim Sombor i često mu se vraćam. Zbirka Galerije Milan Konjović je mesto gde uvek rado svratim, da odmorim oči i inspirišem se lepotom na platnima ovog našeg sjajnog slikara. Najviše volim njegovu plavu i crvenu fazu, koje divno oslikavaju vojvođanske pejzaže i život ljudi na selu i uvek me podsete na Van Goga. Manastiri Fruške Gore su božanstvena kombinacija bega u prirodu i mira starih svetinja. Trudim se da odem sa porodicom što češće mogu. Posebno preporučujem manastir Grgeteg iz XIV veka koji je ukrašen božanstvenim mozaicima zlatnog kolorita, ikonostasom Uroša Predića i predivnim velelepnim parkom četinara koji ostavlja utisak blizine mediterana.

– Koja je vaša sledeća destinacija ili atrakcija u Srbiji koju želite da posetitie i zašto?

– Već duže vreme planiram sa porodicom da odem na krstarenje Dunavom, od Beograda do Đerdapa i da pokažemo deci stare tvrđave na Dunavu, počev od Kalemegdana, Bača, Golupca i Fetislama. Takođe želimo da obiđemo i Viminacijum i ostala arheološka nalazišta rimskih imperatora. Priroda je prelepa, a vožnja brodom Dunavom pruža jednu novu perspektivu sagledavanja pejzaža sa reke. Svakako planiramo da napravimo izlet do Kapetan Mišinog Brega koji se nalazi u Donjem Milanovcu. Ovaj porodični restoran koji ima neverovatan pogled na Dunav i tromedju Srbije, Rumunije i Bugarske, a domaćini posipaju bele stolnjake laticama ruža i služe najlepšu rakiju medovaču. Tamo sam odlazila često kao devojka, dok sam radeći za GIZ (projekte nemačke vlade) vodili strane turiste da posete ovaj predivni kraj. Sada bih želela da odem tamo sa porodicom i pokažem deci kakvo predivno kulturno nasleđe ima naša zemlja.

Zagorka Marković Zaga Kal Mar

Zagorka Marković, poznata pod pseudonimom Zaga Kal Mar, oduvek je gajila ljubav ka umetnosti i kreativnom stvaralaštvu. Još od malih nogu, njen um je bio ispunjen maštovitim idejama i željom da izrazi svoju kreativnost na različite načine. Nakon završetka studija nemačkog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, kao i studija Inženjerskog menadžmenta na Fakultetu Tehničkih Nauka, Zagorka je ušla u profesionalni svet i stekla iskustvo u oblastima marketinga, PR-a i projektnog menadžmenta. Ipak, ljubav prema umetnosti i slikarstvu nikada nije nestala. Tokom boravka u Nemačkoj, gde je provodila nekoliko semestara i bila stipendista u Bundestagu 2006. godine, u njoj se probudila nova strast – strast prema slikarstvu. Osećala je da je konačno pronašla svoj pravi put i da je vreme da pusti svoju kreativnost da slobodno zasija.

Godine 2014. lansirala je svoju prvu liniju majica inspirisanih velikim umetnicima i ličnostima koje su obeležile istoriju. To je bio početak njenog putovanja ka modnom dizajnu. S vremenom, odlučila je da ide korak dalje i pokrene svoj modni brend – ZAGACLOTHING. Linija majica se proširila na druge odevne predmete, a njen kreativni duh nije imao granica. Posvećenost i predanost modi doveli su je do prepoznatljivog i uspešnog brenda. Od 2016. godine, njeni proizvodi su dostupni putem online prodaje na svetskom nivou, a u nekoliko koncept prodavnica širom Srbije možete pronaći njene kreacije. Sarađujući sa Galerijom Matice Srpske na seriji majica inspirisanih delima velikih slikara, Zagorka je pokazala koliko umetnost može biti inspiracija za modu. Njena revija na Serbia Fashion Week-u 2018. godine označila je novu etapu u njenom kreativnom putovanju.

Njena posvećenost modi nije prošla neprimećeno, čak ni van granica Srbije. Svoje proizvode je izvezla u Sloveniju, Ljubljanu, čime je pokazala da je njen talenat prepoznat i izvan domovine. Fondacija Novak Djoković odabrala je Zagorku medju 30 modnih dizajnera sa najvećim potencijalom, a predstavila se i u okviru konferencije ORIGINAL koja se bavila podrškom preduzetništvu. Kroz nagrade poput Pošte Srbije, Udruženja poslovnih žena Srbije, i Privredne Komore Srbije, Zagorka je dokazala da je njen rad prepoznat i cenjen od strane šire zajednice.

Njena priča o uspehu je priča o strasti, kreativnosti i hrabrosti. Od zaljubljenika u umetnost, postala je modna dizajnerka i preduzetnica koja svojim talenatom i radom osvaja srca kako domaće, tako i međunarodne publike. Njen put još uvek traje, a njeni kreativni projekti obećavaju da će uvek iznova iznenaditi i oduševiti svet.

Baner za omiljene atrakcije u Srbiji Visit Serbia online