Jovan Radomir
Jovan Radomir

Svaki kraj u Srbiji je jedna - reportaža

Pitali smo Jovana Radomira koje putovanje u Srbiji je ostavilo poseban utisak, kao i koju destinaciju u Srbiji želi da poseti u budućnosti.

– Koje putovanje ili atrakcija u Srbiji su na vas ostavili poseban utisak?

– Teško je izdvojiti samo jedno putovanje ili atrakciju u Srbiji. Pri dolasku iz Švedske uvek prvenstveno volim da ostanem u Beogradu par dana pre nego što krenem dalje. Da stignem da osetim ritam grada kada se šetam. I, naravno, da pojedem nešto dobro, tradicionalno, ali i da popijem po koje piće sa starim prijateljima. 

Nedavno sam radio tri reportaže za moju švedsku televiziju o krstarenju po Dunavu i zato bih želeo da preporučim Novi Sad kao svojevrsnu atrakciju na toj evropskoj reci. Jedna od mojih novijih reportaža je posvećena tom prelepom gradu gde se svašta može naći i saznati, a jako su blizu brojni salaši, sremskokarlovački vinogradi i pluća tog kraja – Fruška gora. 

– Koja je vaša sledeća destinacija ili atrakcija u Srbiji koju želite da posetitie i zašto?

– Posetio sam skoro sve krajeve po Srbiji, ali bih voleo da probam i neku dobru banju. To još nisam radio, a bila bi to jedna jako zanimljiva reportaža za Šveđane – da spojim malo rad, zadovoljstva i zabavu. Sad samo treba da izaberem neku banju sa bogatom i zanimljivom istorijom. To bar u Srbiji ne bi trebalo da bude teško.

Jovan Radomir je švedski voditelj i producent srpskog porekla koji je već dve i po decenije deo švedske televizijie SVT. U Beogradu je 2020 i 2022 godine bio jedan od voditelja srpskog takmičenja za Pesmu Evrovizije. U Švedskoj vodi emisju magazinskog tipa „Dobro veče“, koja je jedna od nagledanijih emisija poslednjih 25 godina na švedskom javnom servisu SVT1. Osim voditeljskog posla Jovan je radio muzičke dokumentarce i intervjue sa najvećim svetskim imenima poput Selin Dion, U2, MetalIke, Ajron Mejdna, Bjonse… Autor je i dve inspirativne knjige o srpskoj i balkanskoj kuhinji. Njegova dela svojevrsna su zbirka tradicionalnih kulinarskih recepata, ali i putopis i razglednica iz bivše Jugoslavije.

Baner za omiljene atrakcije u Srbiji Visit Serbia online