Vladimir Đurić
Vladimir Đurić - Đura Mornar

Zlatiborske livade sunce pretvara u more

Pitali smo Vladimira Đurića – Đuru Mornara koje putovanje u Srbiji je ostavilo poseban utisak, kao i koju destinaciju u Srbiji želi da poseti u budućnosti.

– Koje putovanje ili atrakcija u Srbiji su na vas ostavili poseban utisak?

– Mesto u Srbiji koje me je naročito dotaklo nalazi se desetak kilometara od turističkog centra Zlatibora, u mestu Vodice. Tu se svake godine održava Livada fest i tamo sam svirao nekoliko godina zaredom. Usred livade ima stara etno kuća, domaćin pravi muzički festival, dok okolo slobodno šetaju konji. Hrana je besprekorna – kajmak, sir, lepinja, sve. Preko dana je takmičenje u košenju. Nigde livade ne deluju toliko pitomo, da se u nekim momentima posle zalaska sunca pretvaraju u more. Neobičan efekat uz koji savršeno prija muzika koju pravim.

– Koja je vaša sledeća destinacija ili atrakcija u Srbiji koju želite da posetitie i zašto?

– Voleo bi da posetim planinu Rtanj. Prosto – ima zanimljivu priču. No, takvih magičnih priča u Srbiji ima mnogo – svako mesto krije po neku nerazjašnjenu misteriju, isklesanu u hiljadama godina trajanja.

Vladimir Đurić je čovek s bogatom karijerom, nadasve svestran. Završio Dramaturgiju na FDU, apsolvirao Opštu književnost sa teorijom na Filološkom fakultetu. Držao predavanja na SSEES London Univesity studentima slavistike i radio eseje za BBC World Service. Objavio studije „Mitologije Tehnosveta“, “Glamur i ezoterija”, Katalog modernog sveta, “Okultura”, “Nikola Tesla“, „Treći Rajh i vanzemaljci”, “Vodič kroz novi talas”… Priredio antologiju sajber kulture “Gurui digitalne pustare”, turbo folka “Pesme iz stomaka naroda”, “Lekovitu knjigu” kao i “Malu knjigu Tropikalizma”. Izvedene drame u Srbiji “Ban Strah”, “Džet set”, “Groblje Mačaka”,  “Beogradske priče”, “Alisa u zemlji čuda”, “Koju igru igraš” , u inostranstvu „Games People play“ u Edimburgu 1993.

Autor televizijskih filmova Beogradske Maštarije, Telefomanija, Devojčica koja se nikada nije smejala i Koju igru igraš. Tvorac popularnih grupa “Heroji” i “Đura i Mornari. Od 2003. urednik i novinar u dnevnom listu “Blic”, kasnije kolumnista više sajtova u regionu. Član Udruženja dramskih pisaca Srbije, Udruženja strip autora Srbije, Udruženja kompozitora Srbije. Medijski i PR konsultant.

Baner omiljene atrakcije na Zlatiboru