Aleksandar Stanojlović
Aleksandar Stanojlović

Muzejsko-turistički izazov Šarganske osmice

Pitali smo Aleksandra Stanojlovića koje putovanje u Srbiji je ostavilo poseban utisak, kao i koju destinaciju u Srbiji želi da poseti u budućnosti.

– Koje putovanje ili atrakcija u Srbiji su na vas ostavili poseban utisak?

– To bi prvenstveno bili lokaliteti kulturno-istorijskog nasleđa, koji u sebi sadrže elemente istočnih i zapadnoevropskih kultura. Pre svih, manastiri raškog stila u dolinama Ibra, Raške i Lima – Studenica, Sopoćani, Gradac, Mileševa, Dečani u Metohiji i drugi, koji predstavljaju arhitektonsku i umetničku sintezu vizantijskih i romano-gotskih uticaja, potom fruškogorski manastiri kao sinteza vizantijskih i baroknih uticaja, ili arheološka nalazišta Caričin grad, Medijana, Felix Romuliana, koji spajaju antičku grčku i rimsku tradiciju.

Sve destinacije se nalaze u prelepim prirodnim okruženjima i jedinstven su spoj kulturnih i prirodnih vrednosti i čine jednu od esencija identiteta Srbije: miks starih kultura i očuvana priroda, što su uz gostoprimstvo i gastronomiju nosioci turističke ponude Srbije.

– Koja je vaša sledeća destinacija ili atrakcija u Srbiji koju želite da posetite i zašto?

– Sledeća destinacija bi mogla da bude Muzejsko-turistička železnica Šarganska osmica u Mokroj Gori, zbog toga što je u svetu jedinstven primer promocije tehničke kulture, ponovo u fantastičnom prirodnom okruženju i sa razvijenom pratećom turističkom i gastronomskom ponudom.

Aleksandar Stanojlović, arhitekta, osnivač i vlasnik Grafičkog studija „Žiža”, specijalizovanog za primenjenu kartografiju i vizuelizacije. Istraživač je i promoter istorijskih infrastrukturnih sistema, kulturnih i prirodnih slojeva, javnih prostora, pešačkih zona, zaštite prostornih celina, starih gradskih jezgara i pretvaranja napuštenih železničkih koridora u zelene biciklističke i pešačke staze, aktivista organizacija civilnog sektora „Jugocikling kampanja”, „Evropa Nostra Srbija” i „SEE Heritage”.

Baner za omiljene atrakcije u Srbiji Visit Serbia online