Uživanje na planinama je često svrstano u sinonime za prirodu, istraživanje okoline, duge šetnje i planinarenje. Zlatibor je mesto koje obezbeđuje neodoljivu ponudu za sve moderne turiste. Pre svega, ovo je planina, park prirode i prostor bogat raznolikim pejzažima – prostorne pašnjake, suvati, planinske vrhove i četinarske šume. Sve što turisti žele u svom odmoru na planini nalazi se na samo par stotina metara od turističkog centra. Oni koji se žele dublje upustiti u prirodu Zlatibora mogu to lako učiniti.

Na Zlatiboru se nalazi preko 20 dobro obeleženih pešačkih staza koje prolaze kroz najlepše predele ove planine. Velika površina ove planine je zaštićena i proglašena kao Park prirode, a upravljanje njom je povereno JP ‘Srbijašume’, čiji zaposlenici su u poslednjem periodu obeležili i uređenje 20 pešačkih i planinarskih staza ukupne dužine 300 kilometara.

Ove staze vode do okupiranih vrhova, kulturno-istorijskih znamenitosti i zaštićenih biljnih vrsta. Prolaze kroz autohtone šume belog i crnog bora, koje su zaštićene po EU standardima. Takođe, nalaze se i strogo zaštićene vrste munike, breze klokočike, drena i oputa.

Svaka staza je obeležena i ima planinarsku markaciju. Na samom početku centra Zlatibora, nedaleko od Studentskog odmarališta i Dino parka, postoji velika informativna tabla sa mapom svih staza. Na početku svake staze postavljene su table sa nazivom, mapom i drugim neophodnim informacijama.

Većina staza se ocenjuje kao lake, iako ima i nekoliko srednje zahtevnih i veoma zahtevnih staza. Najduža staza je Zlatibor-Spomenik-vrh Čuker, krug dužine 21,9 kilometara, koja se odvodi kao srednje zahtevna i zahteva oko šest sati hoda. Najkraća, ali najteža je staza Stublo-O-marski potok, dužine devet kilometara, označena kao veoma teška i potrebno je šest sati da se prepešači.

Posetiocima se savetuje da poštuju prirodu i ostave je u istom stanju kako su je i našli. Važno je hodati samo obeleženim stazama, ne ostavljati otpad, ne oštećivati biljke i ne vršiti neodobrene aktivnosti koje bi mogle ugroziti životnu sredinu.

Podatke o stazama, njihovoj dužini i zahtevnosti, posetioci mogu pronaći na zvaničnom sajtu Parka prirode. Svim posetiocima Zlatibora preporučuje se da se upuste u ovu uzbudljivu avanturu i istraživanje planine, čuvajući je za buduće generacije.

Izvor: Elektronske novine TO Zlatibor

Baner omiljene atrakcije na Zlatiboru