Srbija je u maju zvanično postala članica Globalnog saveta za održivi turizam (Global Sustainable Tourism Council) uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a sporazum o članstvu omogućava joj podršku u prilagođavanju globalnim standardima održivosti u turizmu, u skladu sa specifičnim potrebama zemlje, objavljeno je na sajtu UNDP.

Cilj je promovisanje Srbije širom sveta kao zemlje održivog, domaćinskog turizma.

Održivi ili domaćinski turizam podrazumeva razvoj turističkih destinacija na način koji doprinosi zaštiti životne sredine, ekonomskom napretku malih i srednjih preduzeća na područjuturističkih destinacija, kao i promovisanju autentične kulture i tradicije.

Zbog rastuće svesti globalne javnosti o važnosti očuvanja prirodnog i kulturnog nasleđa destinacija, održivi turizam je poslednjih godina postao sve značajniji, posebno među mlađim generacijama turista.

Prema najnovijim istraživanjima platforme booking.com, više od tri četvrtine turista želi da neposredno iskusi održivi turizam i u skladu s tim planira putovanja u narednih 12 meseci, navedeno je u tekstu UNDP Srbija.

Toj vesti dodatni značaj daje činjenica da online plaćanje dobija jednu od ključnih uloga u podršci održivom turizmu jer turisti sve više prepoznaju njegove prednosti za životnu sredinu i lokalne zajednice. Prednosti online plaćanja su višestruke jer, uz uštedu vremena i lakše planiranje putovanjai poseta željenim atrakcijama, smanjuje upotrebu papira i potrebu za standardnom kupovinom ulaznica i vaučera, što doprinosi očuvanju šuma i smanjenju emisija gasova. Takođe podržava lokalne zajednice kroz direktno plaćanje lokalnih preduzeća.

Jedna od destinacija koja među prvima u Srbiji prati ove trendove je Zlatibor, čija Turistička zajednica je svojim gostima omogućila kupovinu online ulaznica za većinu turističkih atrakcija, ističu u Visit-Serbia.online.

Detaljnije pročitajte ovde: UNDP Srbija

Baner za omiljene atrakcije u Srbiji Visit Serbia online