Jedna od najinteresantnijih turističkih atrakcija Srbije, specijalni rezervat prirode “Zasavica” i jedinstvena farma magaraca na tom mestu predstavljeni su u reportaži Deutsche Welle (DW).

Na samo 80 km od Beograda, nadomak Sremske Mitrovice u Vojvodini  proizvodi se najskuplji sir na svetu, od najzdravijeg mleka – magareći sir.

Ako niste znali, magareće mleko je najsličnije majčinom, pa ne čudi cena ovog sira vrhunskog kavaliteta, koja iznosi čak 1000 evra po kilogramu. Ovu farmu osnovao je Slobodan Simić, generalni menadžer, enuzijasta i ljubitelj prirode koji je zaslužan što je Zasavica postala omiljena destinacija turista i što njegov sir širi dobar glas o Srbiji u celom svetu.

“Proces dobijanja sira je vrlo zahtevan i potrebno je vreme, jer magarica za tri meseca da mleka koliko krava za jedan dan. Samo za kilogram sira treba čak 25 litara mleka. Magareće mleko nema kazeina, koji je neophodan za zgrušavanje, pa je bilo teško osmisliti recept za ovaj poseban sir. Tajna je u dodavanju minimalne količine kozjeg mleka” rekao je za DW Slodoban Simić.

Magareće mleko je izuzetno zdravo jer sadrži 1 odsto mlečne masti, a ima čak 60 odsto više vitamina C od kravljeg.

Ceo prilog o farmi magaraca u Zasavici pogledajte na linku  posle čega ćete sigurno poželeti da posetite ovo jedinstveno mesto.

Baner za omiljene atrakcije u Srbiji Visit Serbia online