Doživite etno tradiciju u Muzeju Staro selo Sirogojno

Muzej “Staro selo” Sirogojno oživljava tradiciju srpskih sela i duh planinskog života. U doba sve veće digitalizacije, boravak u ovom prostoru koji čvrsto povezuje ljude s prirodom predstavlja pravi odmor. Prostire se na površini od 5 hektara i ima oko 50 objekata koji su dislocirani i preneti iz okolnih zlatiborskih sela. 

Kako doći:

Sirogojno se nalazi na planini Zlatibor, najposećenijem turističkom centru Zapadne Srbije. 

Do Sirogojna je najjednostavnije doći automobilom iz dva pravca. Prvi put vodi od Užica, magistralnim putem ka Zlatiboru, ali je u selu Mačkat potrebno skrenuti na lokalni put ka Rožanstvu i Sirogojnu. Ka ovim selima vodi i put od centra Zlatibora. Ovim putem je zanimljivo voziti brdski ili električni bicikl, jer je asfaltni, nije opterećen, ali ima dosta uspona i nije prilagođen za porodičnu vožnju. Sirogojno je od centra Zlatibora udaljeno 23 kilometra, a Muzej “Staro selo “ je u samom selu.

Preporuke:

Uživajte u izgledu objekata, zakucajte i uđite – saznajte više kako su izgledale glavne kuće, vajati sa tremom, čobanski stan i druga zdanja. 

U muzeju ćete imati priliku da vidite način života u starim srpskim domaćinstvima, saznati šta su kačara i mišana, kako se zapravo prave domaćinski hleb i mleko, kao i tajne zanata koje su sa kolena na koleno prenosili kovači, grnčari, kačari i korpari. 

U sastavu muzeja se nalazi i prodavnica gde možete kupiti rukotvorine i predmete koje su ručno pravile seoske zanatlije tako da podsećaju na muzejske eksponate.

Probajte osvežavajuće 100% prirodne sokove od maline, borovnice, kupine, kruške… – najbolji način da detoksikujete svoj organizam.

Jedini muzej na otvorenom u Srbiji zauzima veliku površnu, pronađite svoju klupu ili deblo, osetite mir i tišinu, obnovite svoju energiju jer ovo je pravo mesto za to. Najbolji način je da prenoćite, jer Sirogojno nudi atraktivan smeštaj u sedam etno uređenih autentičnih zlatiborskih brvnara. 

Radno vreme i cena ulaznice:

Radno vreme Muzeja „Staro selo“ Sirogojno je od ponedeljka do nedelje od 09.00 do 19.00 časova. 

Cena ulaznica je 200,00, deca do 7 godina ne plaćaju, a porodična karta košta 500,00 dinara. 

U blizini Muzeja „Staro selo„ Sirogojno nalazi se i Muzej pletilja, a nešto dalje Stopića pećina i vodopad u Gostilju koje takođe možete obići i doživeti magiju kroz Četiri bisera Zlatibora i njihovih tajni onlajn kupovinom objedinjene ulaznice za odrasle i decu. 

Molimo vas da čuvate i poštujete kulturno nasleđe koje vas okružuje. Ovo je izuzetno mesto sa bogatom istorijom i tradicijom koja je od velike važnosti za našu kulturu. Molimo vas da ne oštećujete artefakte, ne bacate smeće i ne remetite mir muzeja. Umesto toga, uživajte u lepoti izloženih predmeta s poštovanjem i tišinom. Vaša pažnja i briga pomažu u očuvanju ovog dragocenog kulturnog blaga za buduće generacije. Hvala vam što poštujete ove smernice i doprinosite očuvanju našeg divnog muzejskog nasleđa.

Baner omiljene atrakcije na Zlatiboru