U turističkom selu Sirogojnu, na 26. kilometru od centra Zlatibora, nalazi se Muzej “Staro selo“. Ova destinacija nudi pravu šetnju kroz istoriju i tradiciju zlatiborskog kraja. Ali, to nije sve – ovde možete i duže boraviti.

Muzej “Staro selo“ očarava svoje posetioce svojim autentičnim izložbama. Na jednoj strani, vidite dve zlatiborske okućnice sa nekadašnjim domaćinstvima, dok s druge strane su stara zdanja iz okolnih sela, koja su prilagođena za smeštaj gostiju. Boravak u ovim brvnarama pruža jedinstven doživljaj spoj tradicionalnog stila i modernih udobnosti.

Svaka brvnara je pažljivo obnovljena i prilagođena savremenom gostu. Svaki konak nudi čajnu kuhinju, dnevni boravak sa kaminom, spavaće sobe, i kupatilo sa pristupom bežičnom internetu. Ukupno ima 29 ležaja u različitim kapacitetima, što ih čini idealnim za turiste i učesnike seminara i radionica koje muzej organizuje tokom cele godine.

Osim toga, Muzej “Staro selo“ ima mnogo sadržaja i atrakcija za posetioce. Muzej na otvorenom prostire se na pet hektara i uključuje preko 50 objekata iz okolnih sela. Pored brvnara, možete videti razne predmete i sadržaje koji prikazuju tradicionalni način života lokalnog stanovništva.

Ne zaboravite posetiti i obližnju Crkvu Svetog Petra i Pavla sa vrednim ikonostasom iz 1764. godine, kao i Muzej pletilja u centru Sirogojna, posvećen zanatu i rukotvorinama zlatiborskih žena.

Muzej “Staro selo“ takođe nudi bogat kulturno-umetnički program tokom cele godine, uključujući izložbe, književne susrete, koncerte i mnoge druge događaje. Vaš boravak u muzejskim konacima može biti i prilika da uživate u ovoj kulturnoj raznolikosti.

Ukoliko želite da posetite Muzej Staro selo Sirogojno, možete kupiti karte online putem platforme Visit-Serbia.online.

Pogledajte jednu od reportaža našeg poznatog novinara, Momčila Antonijevića, travara i putnika koji je boravio u selu Sirogojno pre par meseci i podelio je nekoliko saveta i zanimljivosti o tradicionalnom načinu života u prošlosti i sadnji gloga ispred kuće, koji je upravo našao u Muzeju Staro selo Sirogojno.

Baner za omiljene atrakcije u Srbiji Visit Serbia online