Beograd, prestonica Srbije, leži na brežuljcima pored ušća reka Save i Dunava, i nosi u sebi jednu od najzanimljivijih i najdužih priča u Evropi. Ovaj grad je mesto gde se istorija, kultura i arhitektura prepliću i čine ga posebnim mestom za istraživanje. Bez obzira da li ste zaljubljenik u istoriju, arhitekturu, ili jednostavno želite da osetite duh ovog grada, Beograd će vas očarati svojom šarenolikošću.

Takođe, ako volite muzeje, tu je posebna prilika da istražite četiri izvanredna muzeja uz jedinstvenu online ulaznicu MUSEUMS 4 YOU. Ovi muzeji, uključujući Muzej Jugoslavije, Muzej nauke i tehnike, Etnografski muzej i Prirodnjački muzej, nude dubok uvid u različite aspekte istorije, nauke, kulture i prirode, što će dodatno obogatiti vaš doživljaj Beograda. Dođite i istražite ovaj neodoljivi grad, gde svaki korak otkriva novu priču i fascinantnu prošlost.

Muzej istorije Jugoslavije
Tragovi jednog vremena

Muzej Jugoslavije, jedan od najposećenijih muzeja u Srbiji, nalazi se na prostoru nekadašnjeg rezidencijalnog kompleksa Josipa Broza Tita. Sastoji se od više izložbenih objekta – Muzeja 25. maj, namenjenog aktuelnim tematskim izložbama, Starog muzeja, gde je stalna postavka na kojoj je predstavljen reprezentativan uzorak bogate muzejske kolekcije, i Kuće cveća (Titovog mauzoleja). Objekte povezuje prostrani Park skulptura, u kome je smešteno dvadeset skulptura velike likovne vrednosti. Muzej Jugoslavije svojom bogatom kolekcijom od izuzetne kulturno-istorijske vrednosti  predstavlja nezaobilaznu tačku za one koji su zainteresovani da bliže razumeju kako jugoslovensko, tako i nasleđe druge polovine 20. veka.

Posetioci koje privlači jedinstveno iskustvo boravka u rezidencijalnom prostoru nekadašnjeg predsednika Jugoslavije, Josipa Broza Tita, mogu provesti vreme u nekadašnjem vrtu rezidencije – danas Parku skulptura, koji zajedno sa baštom muzejskog kafea čini savršeno mesto za predah. U savremenom objektu K25 nalazi se i suvenirnica, gde se mogu naći predmeti karakteristični za jugoslovenski period, kao i drugi suveniri koje su kreirali lokalni dizajneri.

Ostvarite uštedu kupovinom objedinjene online ulaznice MUSEUMS 4 YOU koja omogućava ulaz u Muzej Jugoslavije, Muzej nauke i tehnike, Etnografski muzej i Prirodnjački muzej. 

Etnografski muzej
Putovanje kroz vreme

Duboko zakoračite u bogatstvo naše tradicionalne kulture koja čeka da bude otkrivena! Etnografski muzej, jedan od dragulja naše kulturne baštine i jedan od najstarijih muzeja na Balkanskom poluostrvu sa više od 120 godina postojanja, čuva impresivnu kolekciju od oko 120.000 muzealija, od kojih se izdvaja fascinantnih 50.000 etnografskih predmeta.

Ova očaravajuća kolekcija, koja je prvi put izložena u posebnoj zgradi davne 1901. godine, poklon od strane darežljivog Stevče Mihajlovića, predstavlja pravo blago tradicije sa celog Balkanskog poluostrva. Prva stalna izložba ovih neprocenjivih predmeta tradicionalne vrednosti otvorena je 1904. godine. Danas, posetioci mogu da uživaju u stalnoj izložbi pod nazivom „Narodna kultura Srba u 19. i 20. veku“, koja je smeštena na tri nivoa prelepe zgrade Etnografskog muzeja i drugim tematskim izložbama.

U prizemlju vas očekuju raskošne narodne nošnje i prikazi života na tradicionalnim saborima, koji su se nekada održavali ispred naših crkava i manastira. U srednjem delu zbirke, možete videti čuvenu Dečansku česmu – simbol Muzeja. Treći nivo izložbe posvećen je umetnosti tkanja i kulturi stambenih prostora, čime se upotpunjuje slika bogatstva naše kulturne baštine.

Ukoliko želite da posetite muzej možete kupiti objedinjenu online ulaznicu MUSEUMS 4 YOU koja omogućava ulaz u Muzej Jugoslavije, Muzej nauke i tehnike, Etnografski muzej i Prirodnjački muzej. 

Muzej nauke i tehnike
Čudesni svet nauke, tehnike i igračaka

Muzej nauke i tehnike u Beogradu nudi vam jedinstvenu priliku da istražite uticaj mašina, motora i tehnoloških inovacija na naš svakodnevni život kroz izložbu „Čovek i tehnika“. Ovde ćete otkriti kako se živelo i radilo u prošlim vremenima u Srbiji, saznati više o starim tehnologijama i razvoju elektrifikacije, uploviti u svet parnih brodova, saznati kako se štampalo pre štamparija, i upoznati se sa prvim domaćim računarima i Teslinim asinhronim motorom.

Ako vas zanima putovanje kroz vreme, posetite „Galeriju igračaka“ sa preko 150 igračaka iz perioda od 1920. do 1970. godine. Ovde se tehnologija spaja sa kreativnošću kroz raznovrsne lutke, automobile, plišane mede, mehaničke igračke na navijanje, drvene igračke, muzičke kutije i mnoge druge retke eksponate.

Muzej takođe nudi uzbudljivu avanturu u svetu nauke kroz „Naučnu igraonicu“. Interaktivni eksponati iz oblasti astronomije, matematike, fizike, biologije, psihologije i logike čekaju da vas zabave, podstaknu na razmišljanje i otkriju vam tajne naučnih principa. Osetite centrifugalnu silu, proverite svoj osećaj za ravnotežu i iskusite optičke varke dok se zabavljate i učite.

Ostvarite uštedu kupovinom objedinjene online ulaznice MUSEUMS 4 YOU koja omogućava ulaz u Muzej Jugoslavije, Muzej nauke i tehnike, Etnografski muzej i Prirodnjački muzej. 

Prirodnjački muzej
Čuda prirode

Posetite Galeriju Prirodnjačkog muzeja u Beogradu (Mali Kalemegdan br. 5) i otkrijte fascinantno blago prirode. Prirodnjački muzej čuva najvažnije prirodnjačke zbirke u Srbiji sa preko 2 miliona vrednih predmeta čija starost se kreće u rasponu od pet milijardi godina.

Prirodnjački muzej tokom godine organizuje različite tematske izložbe i prateće programe omogućavajući na taj način publici da zaviri u njegove raskošne zbirke sa vrednim predmetima iz oblasti biologije i geologije, te da se upozna sa različitim fosilima, mineralima, stenama, mekušcima, insektima, pticama, sisarima, biljkama i drugim blagom prirode.

Jedna interesantna informacija o Prirodnjačkom muzeju Beograda je da se u njegovim zbirkama nalaze retki i ugroženi primeri flore i faune Balkanskog poluostrva. Ova zbirka ima poseban značaj za očuvanje biološke raznovrsnosti u regionu i pruža dragocene podatke za istraživače i naučnike koji se bave biodiverzitetom ovog područja. Muzej aktivno radi na očuvanju ovih vrsta i edukaciji javnosti o važnosti zaštite prirodne baštine Balkana. Posetom Galeriji Prirodnjačkog muzeja u Beogradu možete mnogo toga naučiti, divno se zabaviti, ali i sami doprineti naporima za očuvanje prirode.

Ovaj muzej možete posetiti uz kupovinu objedinjene online ulaznice za MUSEUMS 4 YOU koja omogućava ulaz u Muzej Jugoslavije, Muzej nauke i tehnike, Etnografski muzej i Prirodnjački muzej. 

Baner za omiljene atrakcije u Srbiji Visit Serbia online