Mokra Gora – Spoj bajkovitog, tradicionalnog i modernog

Dok ste na Zlatiboru ne propustite da posetite Mokru Goru. Ovo planinsko selo se nalazi na pola puta između Zlatibora i Tare. Jedan od najboljih načina da doživite njegove prirodne lepote je vožnja Šarganskom osmicom, prugom uskog koloseka čiji je oblik pravljen da podseća na broj osam. Kao u dobrim, starim vremenima vozićete se u staromodnom vozu i iz drvenih kupea osluškivati pisak parne lokomotive i takt pragova. Na ovom nezaboravnom putovanju proći ćete kroz 22 tunela i sa pet vidikovaca moći ćete da fotografišete sve lepote zlatiborskog kraja.

Na Mokroj Gori se nalazi i naselje Mećavnik sa turističkom atrakcijom Drvengrad. Posebno je važno istaći da je Svetska turistička organizacija pri Ujedinjenim nacijama 2021. godine proglasila Mokru Goru za najlepše selo na svetu u konkurenciji od 170 sela iz 75 zemalja sveta.  Ovu atrakciju je po uzoru na antički grad Efesus Efes u skladu sa prirodom i tradicijom podneblja izgradio jedan od najvećih srpskih reditelja Emir Kusturica. U Drvengradu obavezno probajte domaće sokove, salate od organskog povrća, mlečne proizvode dobijene od stada koja pasu na preko 1.400 metra nadmorske visine i druge specijalitete vrhunskog kvaliteta. Iako je smešten u idiličnom prirodnom okruženju, smeštajni objekti u Drvengradu imaju vaj-faj signal i optičke kablove, zbog čega je ovo mesto posebno privlačno digitalnim nomadima. Obližnje skijalište ”Iver” je prvo skijalište u Srbiji u kojem je instaliran sistem za veštačko osneživanje. Takođe, na Mećavniku se svake godine održava ”Kustendorf”, međunarodni festival filma koji okuplja važne ličnosti iz sveta sedme umetnosti.

Bez obzira da li tražite mesto za odmor i rekreaciju, odlično gastronomsko iskustvo ili idealne uslove za rad, Drvengrad je pravo mesto za vas.

Baner omiljene atrakcije na Zlatiboru