Međunarodni festival Grašca će se održati 08. jula 2023. u Novom Sadu, ispred prostorija Info centra Turističke organizacije Vojvodine (Bulevar Mihajla Pupina 18). Organizuje ga Udruženje proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla „Srem-Fruška gora“, uz suorganizaciju Turističke organizacije Vojvodine. Cilj manifestacije je da se posetiocima predstave vina od sorte grožđa Grašac iz regiona i Srbije, s naglaskom na sremski vinogradarski rejon i fruškogorsko vinogorje. Festival će trajati od 18.00 do 23.00.

Grašac je bela sorta vinove loze koja se uzgaja u Dunavskom basenu, a njegovi koreni potiču iz srednje i jugoistočne Evrope. Na festivalu će biti moguće degustirati različite stilove vina od Grašca, uključujući sveže, penušave i vina odležana u hrastovim buradima. Ova sorta se odlikuje aromama zelene i žute jabuke, dinje, limuna, belih breskvi, maslačka, kruške i drugih voćnih nota. Grašac pruža vina s umereno punim telom i srednjom, ponekad nižom kiselinom.

Ovo je jedinstvena manifestacija u Srbiji i regionu koja promoviše Grašac kao jednu od najperspektivnijih i najznačajnijih sorti belog vina u Srbiji.

Baner za omiljene atrakcije u Srbiji Visit Serbia online