Da moderni turisti traže suvenire koji su proizvedeni od domaćih materijala i od strane lokalnog stanovništva vrlo dobro znaju u Turističkoj organizaciji Sremska Mitrovica. U njihovom novom, modernom i konformnom turističkom centru možete pronaći autentične suvenire. Obavezno svratite u centar nakon šetnje gradom i posete arheološki lokalitet „Carska Palata“ ili Muzeju Srema i proverite šta vam preporučujemo da uzmete kao uspomenu.

Figura Sunčani sat

Spomenik Sunčani sat simbolizuje proticanje vremena kojem su podjednako podložni i Bogovi i ljudi. Smatra se da su u to vreme svi imućni građani postavljali sunčani sat u svoje grobnice. Ovaj unikatni predmet je pronađen na prostoru Nekropole negde u prvom veku. Svoju praktičnu vrednost pokazuje svakog 21. marta kada kao po pravilu na urezanu horizontalnu liniju školjke padne senka i time označi da je prošla jedna godina. Sunčani sat se i danas nalazi u Lapidarijumu, pripadajući deo Muzeja Srema u Sremskoj Mitrovici.

Sremski kulen

Sremski kulen je autentični specijalitet čija se tradicija proteže kroz vekove Srema. Ovaj suhomesnati proizvod karakteriše spoj najkvalitetnijeg mesa, začina i pažljivo čuvane recepture koja se prenosi s generacije na generaciju. Sremski kulen Todošković koji je napravljen od najkvalitetnijeg mesa, začina i ljubavi na tradicionalan način. Proizvod koji se u Sremu ne može zaobići.

Figura Srpski dom

Zgrada Srpskog doma u kojoj je smeštena Biblioteka „Gligorije Vozareović“ osnovana je 4. februara 1866. godine kao Srpska građanska čitaonica. 1969. godine biblioteka dobija naziv po prvom srpskom knjigovescu, knjižaru, izdavaču i osnivaču prve javne biblioteke u obnovljenoj Srbiji, Gligoriju Vozareviću rođenom u Ležimiru.

Pustovana vuna

Suveniri od pustovane vune – Suveniri ručne izrade od pustovane vune čuvaju tradiciju i kulturno nasleđe Srbije. Proizvodi se prave od vune, koristeći posebnu tradicionalnu tehniku – pustovanje. Pustovanje ili valjanje vune, je najstarija tehnika obrade vune, a suveniri koji se izrađuju su: pustovane lopte, ogrlice, privezci, sapuni i pustovani podmetači za sto i stolice u različitim veličinama, tradicionalni motivi i motivi sirmiumskog mozaika mogu se pronaći na predmetima od vune.

Domaća kafa

Domaća kafa je nezaobilazni deo svakodnevnog života u Srbiji. Često se priprema kao turska kafa, kuvajući sitno mlevenu kafu zajedno sa vodom i šećerom u džezvi dok se ne stvori fina pena na vrhu. KFTRJ kafa – Njeno veličanstvo domaća kafa koja svojim mirisnim notama mami svaki dan. Potpuno prirodna, zdrava, bez aditiva, dolazi iz KUĆE KAFE KFTRJ polako zrno po zrno osvaja svakog turistu koji poseti info centar u Sremskoj Mitrovici.

Rakije

Rakije iz Sremske Mitrovice – Srpska domaća rakija nije samo alkohol, to je tradicija, nasleđe, poreklo identitet i ponos. Porodična destilerija Alimpić gde se pravi rakija „JUBILEJ“ – U srcu Srema se nalazi porodična destilerija koja proizvodi rakiju sa puno ljubavi i strasti…

U srcu Srema se nalazi porodična destilerija koja proizvodi rakiju sa puno ljubavi i strasti… Sremytza, Quzmyn, Diogen…

Majica kao suvenir

Kao jedan od najzastupljenijih i najzanimljivijih suvenira koji imaju upotrebnu vrednost, jeste upravo majica sa motivima grada Sremska Mitrovica. Osim što predstavljaju autentičan deo lokalne kulture, ove majice su i praktičan suvenir koji će vam omogućiti da ponosno nosite deo Sremske Mitrovice sa sobom gde god da krenete.

Vaš boravak u Sremskoj Mitrovici obogatite kupovinom nekog od predloženih suvenira i ne zaboravite da Vas i u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica očekuje najzdraviji i najskuplji sir od magarećeg mleka i drugi zanimljvi suveniri.

Izvor: Turistička organizacija Sremske Mitrovice i Visit-Serbia.info

Baner za omiljene atrakcije u Srbiji Visit Serbia online