Agencija za upravljanje rekama Vlade Srbije pokrenula je projekat „Zaplovi Srbijom“ s ciljem uspostavljanja rečne veze brodom između Šapca, Sremske Mitrovice i Beograda.

Početak nautičke sezone obeležio je nedavni dolazak putničkog broda „Viktor Igo“ s 80 putnika iz Francuske u međunarodnu putničku luku u Sremskoj Mitrovici.

Sremska Mitrovica je jedna od lokacija obuhvaćenih projektom „Zaplovi Srbijom“, što će omogućiti rečnu povezanost brodom između Šapca, Sremske Mitrovice i Beograda.

Sremska Mitrovica, poznata kao Sirmijum u periodu Starog Rima, danas čuva jedan od najvrednijih artefakata iz tog vremena – Carsku palatu, koja se nalazi blizu centralnog gradskog trga. Ovaj prostor, koji obuhvata temelje monumentalnih prostorija, predstavlja mesto s kojeg je car Dioklecijan upravljao Rimskim carstvom krajem 3. veka nove ere.

Avanturu sremskom ravnicom turisti mogu nastaviti posetom Muzeju Srema i Specijalnom rezervatu prirode Zasavica. Još od kada je 2016. godine BBC napravio prilog o magarećem siru koji se pravi u Zasavici, najskupljem siru na svetu, sve veći broj i stranih turista posećuje ovu sremsku atrakciju pored domaćih kojih godišnje bude i preko 30.000.

Foto: TO Sremska Mitrovica

Baner za omiljene atrakcije u Srbiji Visit Serbia online