Sombor, grad bogat istorijom i tradicijom, čuva jedan od najzanimljivijih aspekata kulturnog nasleđa – fijakersku službu. Od kraja 19. veka, fijakeri su bili neodvojivi deo svakodnevice Somboraca, a danas predstavljaju dragoceni segment turističke ponude grada.

Počeci i razvoj fijakera u Somboru

Fijakerska služba započela je sa radom u Somboru 1870-ih, čime je grad postao prepoznatljiv po ovom vidu prevoza. U prvoj polovini 20. veka, ulicama Sombora svakodnevno je prometovalo između 50 i 70 fijakera, što govori o značaju i popularnosti ovog prevoznog sredstva u to vreme. Fijakeri su imali četiri svoja stajališta u različitim delovima grada, gde su čekali, odvozili i dovozili putnike, funkcionišući kao rana forma javnog prevoza.

Pravilnik o fijakerskoj službi

Još u 19. veku, grad Sombor uspostavio je pravilnik o fijakerskoj službi, čime je regulisao ovu delatnost. Ovo ukazuje na napredno razmišljanje i organizovanost grada u pogledu javnih usluga.

Prestanak i obnova

Do kraja 20. veka, fijakeri su postepeno nestajali sa gradskih ulica. Međutim, prepoznajući njihovu vrednost za turizam i kulturu, grad je ustanovio zasebnu fijakersku službu za turističke potrebe.

Gde sve možete videti fijakere u Somboru:

1. Fijaker „Mala Viktorija“ – Muzej grada Sombora

U Etnološkoj zbirci Sombora čuva se fijaker tipa „Mala Viktorija“, iz 1920. godine, delo somborskog fijakeriste Đorđa Pavkova. Ovaj fijaker ne samo da predstavlja remek-delo zanatske veštine, već i simbolizuje zlatno doba fijakerske službe u Somboru.

2. Zgrada Županije

Na ulazu u zdanje Županije nalazi se darovani primerak klasičnog somborskog fijakera, načinjenog u prvoj polovini 20. veka.

3. Na ulicama Sombora

Sombor nudi nezaboravno iskustvo vožnje fijakerom. Vožnja fijakerom po centru grada, plato za fijakere u blizini Muzeja grada Sombora na trgu, predstavlja jedinstvenu atrakciju.

4. Etno restoran „Fijaker“

U parku odmah pored zgrade Županije, nalazi se etno restoran „Fijaker“ koji pruža poseban ambijent. Unutrašnjost restorana je uređena uglavnom od drveta sa raznim etno motivima. U bašti restorana nalazi se fijaker okružen zelenilom i malim jezercetom, a posebna atrakcija su velike bačve u kojima je predviđen prostor za uživanje u ambijentu i specijalitetima restorana. U restoranu možete ostvariti popust kupovinom Sombor City Card.

Baner za omiljene atrakcije u Srbiji Visit Serbia online