Etnografski muzej
Putovanje kroz vreme

Duboko zakoračite u bogatstvo naše tradicionalne kulture koja čeka da bude otkrivena! Etnografski muzej, jedan od dragulja naše kulturne baštine i jedan od najstarijih muzeja na Balkanskom poluostrvu sa više od 120 godina postojanja, čuva impresivnu kolekciju od oko 120.000 muzealija, od kojih se izdvaja fascinantnih 50.000 etnografskih predmeta.

Ova očaravajuća kolekcija, koja je prvi put izložena u posebnoj zgradi davne 1901. godine, poklon od strane darežljivog Stevče Mihajlovića, predstavlja pravo blago tradicije sa celog Balkanskog poluostrva. Prva stalna izložba ovih neprocenjivih predmeta tradicionalne vrednosti otvorena je 1904. godine. Danas, posetioci mogu da uživaju u stalnoj izložbi pod nazivom „Narodna kultura Srba u 19. i 20. veku“, koja je smeštena na tri nivoa prelepe zgrade Etnografskog muzeja i drugim tematskim izložbama.

U prizemlju vas očekuju raskošne narodne nošnje i prikazi života na tradicionalnim saborima, koji su se nekada održavali ispred naših crkava i manastira. U srednjem delu zbirke, možete videti čuvenu Dečansku česmu – simbol Muzeja. Treći nivo izložbe posvećen je umetnosti tkanja i kulturi stambenih prostora, čime se upotpunjuje slika bogatstva naše kulturne baštine.

Ukoliko želite da posetite muzej možete kupiti objedinjenu online ulaznicu MUSEUMS 4 YOU koja omogućava ulaz u Muzej Jugoslavije, Muzej nauke i tehnike, Etnografski muzej i Prirodnjački muzej. 

Baner za omiljene atrakcije u Srbiji Visit Serbia online