Biljni/herbalni turizam je novi oblik turizma koji sve više dobija na popularnosti širom sveta. Ova vrsta turizma privlači publiku jer pored putovanja utiče i na zdrav život ljudi. Sakupljanje, upoznavanje i uzgoj biljaka može se podeliti u dve kategorije: lekovito bilje, koje se koristi u medicinske svrhe, i jestive i začinske biljke, koje se koriste u pripremi hrane i specijaliteta.

Da bi Srbija mogla da ponudi iskustvo biljnog turizma, potvrđuje naš poznati novinar, putnik i biljni stručnjak Momčilo Antonijević. Momčilo, autor i vlasnik sajta Snaga bilja, nedavno je posetio Zlatibor, koji se nalazi u blizini njegovog rodnog mesta Užica. Tokom posete, podelio je nekoliko saveta i zanimljivosti sa svojim pratiocima na digitalnim platformama, kao i u Jutarnjem programu RTS-a, gde je redovan sagovornik svakog utorka. Inspiraciju za pitanja o tradicionalnom načinu života u prošlosti i sadnji gloga ispred kuće – njegovom uticaju na zdravlje ljudi, pronašao je u Muzeju Staro selo Sirogojno, koji je idealno mesto za ovu priču. Za sve buduće turiste koji posećuju ovu destinaciju, preporučio je nekoliko turističkih atrakcija koje su njemu drage, a deo su paketa „Četiri bisera Zlatibora“.

Momčilo je takođe autor dve knjige: „Kako sam postao putnik i prestao da budem turista“ i „Divlji kuvar“. Takođe, organizuje i časove kuvanja u prirodi, koji su danas veoma traženi na turističkom tržištu kao deo iskustvenog turizma.

Pogledajte prilog na Youtube kanalu “Snaga bilja“

Baner omiljene atrakcije na Zlatiboru