Kao jedna od najvećih metropola na Balkanu, Beograd predstavlja jedinstven sklop kultura, događaja, arhitektonskih i prirodnih lepota, koje u kombinaciji sa činjenicom da su se u glavnom gradu Srbije događali važni istorijski događaji nudi priliku za nezaboravna turistička iskustva

Od centra grada u kojem vas čeka jedinstveni sadržaj Narodnog muzeja, repertoar Kolarčeve zadužbine, a potom i još jednog muzeja koji će vas naterati da se zapitate šta zapravo predstavlja svet oko nas, pa sve do predgrađa, gde u planinskom miru možete uživati u čistom vazduhu i jedinstvenom pogledu na panoramu Srbije, predstavljamo vam 4 atrakcije koje će vaš boravak u Beogradu ispuniti nezaboravnim trenucima.

Narodni muzej – Duh Evrope i Srbije kroz milenijume

Ova jedinstvena riznica artefakata čuva od zaborava multikulturalne tekovine centralnog Balkana i Evrope. Među mnogobrojnim eksponatima izloženih na tri sprata, odnosno 500 kvadratnih metara, u muzeju ćete imati priliku da vidite i sliku Seljanka čuvenog holadnskog slikara Vinsenta van Goga, ali i druga značajna dela svetski poznatih umetnika poput Rubensa, Mondrijana i Pikasa. Ovo je samo deo blaga koje ćete otkriti u Narodnom muzeju, jer njegova riznica obuhvata artefatke i umetnička dela od paleolita do modernog doba.

Zgrada Narodnog muzeja Beograd

Kolarčeva zadužbina – Neprestana inspiracija

U samom srcu Beograda, ušuškana u univerzitetskom kvartu, Kolarčeva zadužbina posredstvom kvalitetnog kulturnog programa decenijama održava duh grada. Odaberite neki od koncerata sa repertoara i uživajte u njima u Velikoj dvorani zadužbine, najstarijoj i najznačajnijoj koncertnoj dvorani u Srbiji gde su nastupali najveći svetski umetnici poput Prokofjeva, Rubinštajna, Pogoreliča i drugih. Osim muzičkog, zadužbina ima i filmski program koji prikazuje u svom art bioskopu, a u ponudi su takođe kursevi stranih jezika, kao i predavanja iz najrazličitjih oblasti prirodnih i duhovnih disciplina.

Zgrada Kolarca

Muzej iluzija – Dovedite u pitanje svet oko sebe

Čovek je još od davnina neprestano dovodio u pitanje svoja čula, iznova posmatrajući na koji način se naš doživljaj sveta menja kada se promene spoljašnje okolnosti. Upravo će vas Muzej iluzija smešten u samom centru grada očarati svojom postavkom i naterati da posumnjate u prirodu stvarnosti. Isprobajte različite eksponate i uživajte u magiji ogledala istine, očiju koje vas prate, glave na tanjiru, iluzije udubljenog lica. Malo je reći da će fotografije koje napravite u muzeju iluzija biti nesvakidašnje, jer su njegove prostorije mesto gde se lomi perspektiva, oblici menjaju do neprepoznatljivosti, a čula ostaju zaintrigirana. Osim regularnih poseta, muzej takođe nudi i edukaciju, kao i ponudu za korporacije. Ako ste razmišljali o programu koji će sigurno zabaviti vaše poslovne saradnike, muzej iluzija je pravo mesto za vas.

Avalski toranj – Beograd sa vrha

Na južnom obodu grada se izdiže jedan od njegovih najvećih simbola. Reč je o Avali, planini na kojoj se nalazi istoimeni toranj visine 204 metara. Posle boravka u centru grada, osvežite se šetnjom do vrha ove planine i zaokružite boravak u Beogradu pogledom sa 122-og metra tornja, odakle ćete obuhvatiti veliki broj prirodnih lepota Srbije. Interpretativne table i dvogledi će vam pomoći da razumete koje geografske celine su pred vama, a na spratu se takođe nalazi i kafić, te uz piće možete uživati u pogledu na Beograd i veliki deo Srbije. U podnožju tornja se nalazi mnoštvo besplatnog sadržaja, od fudbalskih terena, preko sela vilenjaka i zida za penjanje, tako da je zabava zagarantovana i za najmlađe.

Baner za omiljene atrakcije u Srbiji Visit Serbia online