Tajne u dubini pećine, lepote visokog vodopada, značaj starih srpskih kuća i aktuelnost pletiljskog zanata predstavljaju jedinstvenu kombinaciju utisaka zbog koje će vam boravak na Zlatiboru ostati u nezaboravnom sećanju.

Iako je Zlatibor poznat kao destinacija koja nudi mnoštvo sadržaja za aktivni turizam, ova planina takođe krije mnoge prirodne atrakcije, ali i mesta od izuzetnog kulturnog i duhovnog značaja u kojima ćete imati priliku da vidite na koji način se razvijala tradicija srpskih sela i kako su lokalni zanati postali deo svetske baštine. Predstavljamo vam dve prirodne i dve kulturne atrakcije koje jednostavno morate posetiti dok ste na Zlatiboru, jer ćete zbog njih ovu poznatu destinaciju doživeti iz sasvim drugačijeg ugla.

Muzej Staro selo Sirogojno

Smešteno na 24 kilometara od centra Zlatibora, selo Sirogojno od zaborava čuva tradiciju srpskih sela i duh planinskog života. Posebno u dobu intenzivne digitalizacije  boravak u prostoru koji čoveka čvrsto vezuje za prirodu predstavlja pravi odmor.

Zato ne propustite da posetite muzej na otvorenom Staro selo Sirogojno koji će vam svojom stalnom postavkom, izložbama i programima, u potpunosti dočarati način života srpskih sela sa kraja 19. i početka 20. veka. Videćete kako su izgledale kuće srpskih seljaka, osetiti miris domaćinstava, saznati običaje, tehnike i predmete koji su povezani sa poslovima pekara, mlekara, korpara i kovača, a posle obilaska muzeja na raspolaganju su vam krčma i smeštaj, gde posetu možete zaokružiti tradicionalnim ukusima domaćinske kuhinje.

Brvnara Muzeja Staro selo Sirogojno

Muzej pletilja

U selu Sirogojno se nalazi još jedan muzej od izuzetnog značaja. Reč je o Muzeju pletilja. Da li ste znali da je čuveni dizajner Pjer Karden za svoju kolekciju odabrao 18 eksponata pletilja upravo iz ovog mesta?

Da su poznate ličnosti poput Jovanke Broz, kultne švedske glumice Liv Ulman i Nensi Regan, supruge 40. predsednika SAD-a Ronalda Regana, posedovale bar po jedan odevni predmet napravljen rukama zlatiborskih pletilja. Upravo ćete u Muzeju pletilja imati mogućnost da vidite originalne  odevne predmete i materijale, ali i saznati više o principima tkanja i obrađivanja vune, načinima na koji su pravljeni proizvodi koje je jednmo potraživao čitav svet.

Izložbeni primerak u Muzeju pletilja Sirogojno

Stopića pećina

Nakon posete muzejima, iskoristite priliku da uživate u jednom čudu koje je priroda strpljivo stvarala u skrivenim predelima Zlatibora. Obavezno posetite Stopića pećinu, smeštenu dvadesetak kilometara od centra naselja Zlatibor.

Ova pećina će vas dočekati monumentalnim ulazom visine 18 i širine između 30 i 40 metara,  posle čega počinje 1.600 m duga šetnja, tokom koje ćete imati prilike da posetite veličanstvene dvorane, prošarane neponovljivim geomorfološkim fenomenima. U Stopića pećini obične stvari dobijaju neobičan izgled, pa ćete tako imati prilike da vidite slepe miševe i rakove bele boje, koje su nakon dugog boravka u prostoru bez svetlosti izgubili pigmente.

Takođe, pećina je opremljena platformama za obilazak kao i atraktivnom rasvetom, zbog čega se pogled na okolne stalaktite, stalagmite, bigrene kade i ostale pećinske nakite pretvara u fantastičan prizor. Pre posete pećini, preuzmite besplatan audio-vodič kroz Stopića pećinu, koji će vam na 4 jezika otkriti sve podatke u vezi sa ovom jedinstvenom atrakcijom i odvesti do njenih najvažnijih 10 tačaka.

Hodnik Stopica pecine

Vodopad u Gostilju

Bez obzira u kom godišnjem dobu stignete pred vodopad u Gostilju, uvek ćete zateći podjednako velelepan prizor. Vodopad se nalazi na 25 km od Zlatibora i visine je dvadesetak metara.

Osim što sa okolnom prirodom gradi vizuelno impresivnu scenu, vodopad u Gostilju je idealan za odmor i dodatne aktivnosti. Prilaz vodopadu je dostupan posredstvom platforme, gde možete napraviti lepe fotografije, a podjednako očaravajući pejzaž vas očekuje i nizvodno, nadomak energičnih brzaka. U okolini vodopada su vam na raspolaganju pešačke staze, klupice i dečije igralište.

Za strastvene zaljubljenike sporta bi trebalo napomenuti da se u blizini nalazi i fudbalski teren, a tokom vrelih, letnjih dana ne propustite da se okupate u obližnjem bazenu, ispunjenom hladnom, izvorskom vodom. Za potpun doživljaj atrakcije iskoristite priliku i okusite domaću hranu, posebno pastrmku koju služe u obližnjem etno restoranu.

Uživanje u brzacima vodopada Gostilje
Baner omiljene atrakcije na Zlatiboru