Beograd je poseban grad, jedan od najstarijih u Evropi i nikad do kraja ispričana priča o izuzetno dugoj, bogatoj i nadasve uzbudljivoj istoriji koja je veliki broj kultura privlačila na brežuljke pored ušća Save u Dunav.

Prestonica Srbije nesvakidašnja je mešavina bogate i šarenolike istorije, arhitekture i urbanog duha.

Beograd je oduvek bio na raskrsnici važnih evropskih puteva, što ga čini veoma lako dostupnim različitim vrstama prevoza. Evo pregleda dostupnih prevoznih sredstava:
Avionom: Aerodrom Nikola Tesla Beograd je udaljen 20 km od centra grada i pruža mnogobrojne nacionalne i međunarodne letove.
Automobilom: Beograd se nalazi na raskrsnici puteva E-70 i E-75, što olakšava dolazak automobilom iz različitih pravaca.
Vozom: Glavna železnička stanica udaljena je oko 10km od samog centra Beograda.
Brodom: Beograd se nalazi na ušću reka Save u Dunav, što omogućava putovanje brodom ili rečnim krstarenjem do drugih gradova duž ovih reka.
Biciklom: Beograd je takođe pogodan za biciklistička putovanja. Prateći rute kao što je EURO Velo 6 i druge biciklističke staze, posetioci mogu istraživati grad i okolinu na biciklu.
Ove opcije prevoza čine Beograd lako dostupnim i pružaju različite mogućnosti za putovanje do i iz grada.

Šetajući danas Knez Mihailovom ulicom, žilom kucavicom Beograda, stići ćete do Trga Republike  i Narodnog muzeja, reprezentativnog primerka arhitekture javnih palata s kraja XIX i početka XX veka. Korak preko praga tog muzeja je iskorak u vremeplov kroz koji se razotkrivaju ključne tačke razvoja istorije Srbije i celokupne civilizacije.

Takođe, ako volite muzeje, tu je posebna prilika da istražite četiri izvanredna muzeja uz jedinstvenu online ulaznicu za “Museums 4 You”. Ovi muzeji, uključujući Muzej Jugoslavije, Muzej nauke i tehnike, Etnografski muzej i Prirodnjački muzej, nude dubok uvid u različite aspekte istorije, nauke, kulture i prirode, što će dodatno obogatiti vaš doživljaj Beograda. Više o Museums 4 You možete pročitati na sledećem linku.

Ritmu grada posebnu energiju daje i Muzej Nikole Tesle, jednog od najvećih izumitelja i naučnika sveta, a u Muzeju Iluzija ukrotite svoju maštu, radoznalost i inteligenciju.

Muziku nećete čuti i osetiti nigde kao u Kolarčevoj zadužbini, najakustičnijoj dvorani u Srbiji, koncertnom stecištu brojnih svetskih i domaćih umetnika.

U pogledu sa visine od 204 metra na predivne predele Srbije možete uživati sa Avalskog tornja, koji predstavlja jedan od simbola Beograda.

Kruna posete neka bude Ada Ciganlija, jedna od najomiljenijih oaza prirode u Beogradu, gde možete uživati u prirodi, rekreaciji i hedonizmu.

Narodni muzej – Zakoračite u vremeplov

Šetajući Knez Mihailovom ulicom, beogradskom žilom kucavicom, stići ćete do Trga Republike na kojem se nalazi Narodni muzej, svojevrsni vremeplov u kojem ćete imati prilike da doživite ključne tačke u razvoju istorije, ne samo Srbije, već i celokupne civilizacije.

Na tri nivoa, odnosno preko 5000 m² izložbenog prostora, predstavljeni su eksponati iz najrazličitijih epoha, od paleolita, antičke Grčke i Rima, preko srednjeg veka, pa sve do modernog doba. Bez obzira koliko dana ostajete u Beogradu, posetite Narodni muzej jer će ova jedinstvena zbirka predmeta i umetničkih dela u potpunosti promeniti vaš doživljaj istorije.

Muzej Nikole Tesle – Život jednog genija

Jedan od najvećih velikana nauke i izumiteljstva Nikola Tesla, boravio je u Beogradu samo jedan dan i to na nekoliko sati. Ipak, više o ovom naučniku i njegovim otkrićima kojima se ponosi čitav svet možete saznati u Muzeju Nikole Tesle. Stručno obučeno osoblje će vam zanimljivim pričama i puštanjem u rad fantastičnih eksponata predstaviti Teslin život i njegove izume, a takođe u muzeju možete pogledati kratak dokumentarni film o životu naučnika čiji su izumi promenili svet.

Zgrada Muzeja Nikole Tesle

Muzej Jugoslavije – Tragovi jednog vremena

Muzej Jugoslavije predstavlja jednu od najposećenijih beogradskih atrakcija. U poslednje vreme sve veći broj inostranih turista pokazuje interesovanje za brutalističku arhitekturu Beograda kao i istoriju SFRJ-a.

U okviru memorijalnog centra koji se nalazi u kompleksu muzeja, tokom obilaska stalne postavke saznaćete više detalja iz života Josipa Broza Tita, predsednika SFRJ-a i jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih. Osim Titovih memorabilija (predmeta i poklona) i socijalističke revolucije, u poslednjem delu postavke nalaze se predmeti prikupljeni tokom poslednjih dvadeset godina, a koji u širem smislu promišljaju jugoslovensko nasleđe.

Zgrada Muzeja Jugoslavije

Kolarčeva zadužbina – Neprestani puls kulture

Ukoliko tokom šetnje kroz centar grada čujete klasičnu ili modernu muziku, najverovatnije se nalazite u blizini Studentskog parka, odnosno Kolarčeve zadužbine, jedne od najvažnijih kulturnih institucija u Srbiji. Proverite repertoar zadužbine i uživajte u nekom od koncerata svetskih i domaćih umetnika u najakustičnijoj dvorani u Srbiji. Na raspolaganju su vam takođe programi u umetničkoj galeriji, bioskop, predavanja iz različitih oblasti, a ponesite neki od muzičkih suvenira koji će vas podsećati na nezaboravno provedeno vreme.

Zgrada Kolarca

Muzej iluzija – (Ne) veruj svojim čulima

Muzej iluzija nudi sasvim drugačiju vrstu iskustva. Ako želite razonodu koja će u potpunosti poljuljati poverenje u vaša čula, Muzej iluzija je pravo mesto za vas i vašu porodicu. Varljivo prstenje, varljivi štap, obrnuta soba, stereogram i kaleidoskop, samo su neki od eksponata koji će obmanuti vašu percepciju i naterati da posumnjate u doslednost prirodnih zakona. Više o Muzeju iluzija možete pročitati na sledećem linku. Osim mogućnosti regularne posete, Muzej iluzija u svom programu ima i radionice koje će najmlađim posetiocima razbuktati maštu, a takođe je moguće organizovati korporativne programe i rođendane, a skip the line ulaznice možete kupiti putem Visit Serbia online platforme.

Avalski toranj – Najviša tačka Beograda

Ako ste ljubitelj prirode i želite da pobegnete od gradske vreve, predlažemo Vam da posetite Avalski toranj, jedan od simbola Beograda visine 204,68 m i mesto sa kojeg se pruža panoramski pogled na predivne predele Srbije. Tokom vedrih dana, okrenite se prema istoku, jer je sa tornja moguće videti i druge važne atrakcije, poput Smederevske tvrđave. Toranj takođe poseduje i kafe-bar, tako da vam je na raspolaganju mogućnost da uz vaše omiljeno piće uživate u jednom od najlepših vidikovaca u Srbiji.

Pogled na Avalski toranj

Ada Ciganlija – Beogradsko more

Ada Ciganlija je jedna od 10 Top turističih atrakcija Beograda sa vrhunskom ponudom sportskih kapaciteta u prirodnom zelenom ambijentu okruženom prelepim jezerom sa jedne i rekom Savom sa druge strane. Površina od 800 hektara koje zauzima ova atrakcija na samo 4 km od centra grada dovoljna je da primi tokom leta i preko 100.000 posetilaca. Ada Ciganlija je lepa i privlačna tokom sva četiri godišnja doba, jer menja svoje boje od zelenih, preko žutih i crvenih do čisto belih u vreme zime kada je i jezero pod ledom.

Raznolikost rekreativne i turističke ponude predstavljaju preko 15 km pešačkih i biciklističkih staza, 6 km uređenih plaža oko jezera, 40 različitih sportskih i avanturističkih sadržaja i atrakcija, preko 50 sportskih terenai više od 70 ugostiteljskih objekata.

Baner za omiljene atrakcije u Srbiji Visit Serbia online
Baner za Gold Gondolu Zlatibor