Beograd je poseban grad, jedan od najstarijih u Evropi i nikad do kraja ispričana priča o izuzetno dugoj, bogatoj i nadasve uzbudljivoj istoriji koja je veliki broj kultura privlačila na brežuljke pored ušća Save u Dunav.

Prestonica Srbije nesvakidašnja je mešavina bogate i šarenolike istorije, arhitekture i urbanog duha.

Beograd je oduvek bio na raskrsnici važnih evropskih puteva, što ga čini veoma lako dostupnim različitim vrstama prevoza. Evo pregleda dostupnih prevoznih sredstava:
Avionom: Aerodrom Nikola Tesla Beograd je udaljen 20 km od centra grada i pruža mnogobrojne nacionalne i međunarodne letove.
Automobilom: Beograd se nalazi na raskrsnici puteva E-70 i E-75, što olakšava dolazak automobilom iz različitih pravaca.
Vozom: Glavna železnička stanica udaljena je oko 10km od samog centra Beograda.
Brodom: Beograd se nalazi na ušću reka Save u Dunav, što omogućava putovanje brodom ili rečnim krstarenjem do drugih gradova duž ovih reka.
Biciklom: Beograd je takođe pogodan za biciklistička putovanja. Prateći rute kao što je EURO Velo 6 i druge biciklističke staze, posetioci mogu istraživati grad i okolinu na biciklu.
Ove opcije prevoza čine Beograd lako dostupnim i pružaju različite mogućnosti za putovanje do i iz grada.

Šta posetiti, videti i raditi u Beogradu pogledajte u sledećim preporukama?!

MUSEUMS 4 YOU – Jedna karta, četiri muzeja

Ako volite muzeje, tu je posebna prilika da istražite četiri izvanredna muzeja uz jedinstvenu online ulaznicu za “Museums 4 You”. Ovi muzeji, uključujući Muzej Jugoslavije, Muzej nauke i tehnike, Etnografski muzej i Prirodnjački muzej, nude dubok uvid u različite aspekte istorije, nauke, kulture i prirode, što će dodatno obogatiti vaš doživljaj Beograda. Više o Museums 4 You možete pročitati na sledećem linku.

Kolarčeva zadužbina – Neprestani puls kulture

Ukoliko tokom šetnje kroz centar grada čujete klasičnu ili modernu muziku, najverovatnije se nalazite u blizini Studentskog parka, odnosno Kolarčeve zadužbine, jedne od najvažnijih kulturnih institucija u Srbiji. Proverite repertoar zadužbine i uživajte u nekom od koncerata svetskih i domaćih umetnika u najakustičnijoj dvorani u Srbiji. Na raspolaganju su vam takođe programi u umetničkoj galeriji, bioskop, predavanja iz različitih oblasti, a ponesite neki od muzičkih suvenira koji će vas podsećati na nezaboravno provedeno vreme.

Zgrada Kolarca

Muzej iluzija – (Ne) veruj svojim čulima

Muzej iluzija nudi sasvim drugačiju vrstu iskustva. Ako želite razonodu koja će u potpunosti poljuljati poverenje u vaša čula, Muzej iluzija je pravo mesto za vas i vašu porodicu. Varljivo prstenje, varljivi štap, obrnuta soba, stereogram i kaleidoskop, samo su neki od eksponata koji će obmanuti vašu percepciju i naterati da posumnjate u doslednost prirodnih zakona. Više o Muzeju iluzija možete pročitati na sledećem linku. Osim mogućnosti regularne posete, Muzej iluzija u svom programu ima i radionice koje će najmlađim posetiocima razbuktati maštu, a takođe je moguće organizovati korporativne programe i rođendane, a skip the line ulaznice možete kupiti putem Visit Serbia online platforme.

Razgledanje Beograda – otvoreni autobus

Razgledanje Beograda otvorenim autobusom predstavlja jedan od najinteresantnijih i najjednostavnijih načina da se upoznate sa istorijom, kulturom i poznatim ličnostima Beograda. Krstareći ulicama ovog kosmopolitskog grada uživajte u vožnji uz pored najzanimljivijih turističkih atrakcija grada. Osetite ritam ovog kosmopolitskog grada i uživajte u vožnji uz pratnju audio vodiča na više jezika.

Krastarenja Dunavom i Savom – Beograd sa reka

Veliki broj turističkih atrakcija u Beogradu pruža se duž reka, čineći krstarenje Dunavom i Savom brodom “Jahting Klub Kej” popularnom aktivnošću upoznavanja grada.

Pogled sa reka uključuje Sabornu crkvu i istorijskii značajnu Karađorđevu ulicu. Tu je i posebno značajna, Beogradska tvrđava, koja predstavlja uvid u slojevitu prošlost Beograda kroz različite epohe i civilizacije. Nova atrakcija, Beograd na vodi, svojom modernom arhitekturom privlači građane i posetioce.

Krstarenja Beogradom nude ne samo predivne pejzaže, već i intimniji pogled na lokalni način života, posebno vožnjom do Ade Ciganlije i karakterističnih beogradskih blokova.

Mostovi ispod kojih prolazi brod Jahting Klub Kej koji povezuju Novi i Stari Beograd, simboli su istorije i kulture, čineći krstarenje Beogradom fascinantnim putovanjem kroz vreme.

Narodni muzej – Zakoračite u vremeplov

Šetajući Knez Mihailovom ulicom, beogradskom žilom kucavicom, stići ćete do Trga Republike na kojem se nalazi Narodni muzej, svojevrsni vremeplov u kojem ćete imati prilike da doživite ključne tačke u razvoju istorije, ne samo Srbije, već i celokupne civilizacije.

Na tri nivoa, odnosno preko 5000 m² izložbenog prostora, predstavljeni su eksponati iz najrazličitijih epoha, od paleolita, antičke Grčke i Rima, preko srednjeg veka, pa sve do modernog doba. Bez obzira koliko dana ostajete u Beogradu, posetite Narodni muzej jer će ova jedinstvena zbirka predmeta i umetničkih dela u potpunosti promeniti vaš doživljaj istorije.

Muzej Nikole Tesle – Život jednog genija

Jedan od najvećih velikana nauke i izumiteljstva Nikola Tesla, boravio je u Beogradu samo jedan dan i to na nekoliko sati. Ipak, više o ovom naučniku i njegovim otkrićima kojima se ponosi čitav svet možete saznati u Muzeju Nikole Tesle. Stručno obučeno osoblje će vam zanimljivim pričama i puštanjem u rad fantastičnih eksponata predstaviti Teslin život i njegove izume, a takođe u muzeju možete pogledati kratak dokumentarni film o životu naučnika čiji su izumi promenili svet.

Zgrada Muzeja Nikole Tesle
Baner za omiljene atrakcije u Srbiji Visit Serbia online
Baner za Gold Gondolu Zlatibor