Glavni grad Srbije Beograd karakteriše jedinstvena kulturna i turistička ponuda koja će zadovoljiti ukuse najrazličitijih turista. Posetite ovih 6 kulturno-turističkih atrakcija i nezaboravnim doživljajima upotpunite boravak u jednoj od najvećih balkanskih metropola.

Beograd – Mesto susreta različitih kultura

Beograd je poseban grad, jedan od najstarijih u Evropi, nikad do kraja ispričana priča o izuzetno dugoj, bogatoj i nadasve uzbudljivoj istoriji koja je veliki broj kultura privlačila ka ušću Save u Dunav.

Samo neki od najpoznatijih naroda koji su boravili na teritoriji Beograda još od njegovog osnivanja u 3. veku pre nove ere, bili su: Kelti, Rimljani, Otomani i Austrougari. Tu gde je istorija ostavila važne tragove, tu su i ličnosti koje su menjale njen kurs, tako da tokom boravka u Beogradu ne propustite priliku da posetite muzeje i atrakcije koje na zanimljiv način svedoče o tradiciji ovih prostora, a neretko i čitave evropske, pa čak i svetske civilizacije.

Pogled na šetalište i Savu na Kalemegdanu

Narodni muzej – Zakoračite u vremeplov

Šetajući Knez Mihailovom ulicom, beogradskom žilom kucavicom, stići ćete do Trga Republike na kojem se nalazi Narodni muzej, svojevrsni vremeplov u kojem ćete imati prilike da doživite ključne tačke u razvoju istorije, ne samo Srbije, već i celokupne civilizacije. Na tri nivoa, odnosno preko 5000 m² izložbenog prostora, predstavljeni su eksponati iz najrazličitijih epoha, od paleolita, antičke Grčke i Rima, preko srednjeg veka, pa sve do modernog doba. Bez obzira koliko dana ostajete u Beogradu, posetite Narodni muzej jer će ova jedinstvena zbirka predmeta i umetničkih dela u potpunosti promeniti vaš doživljaj istorije.

Muzej Nikole Tesle – Život jednog genija

Jedan od najvećih velikana nauke i izumiteljstva Nikola Tesla, boravio je u Beogradu samo jedan dan i to na nekoliko sati. Ipak, više o ovom naučniku i njegovim otkrićima kojima se ponosi čitav svet možete saznati u Muzeju Nikole Tesle. Stručno obučeno osoblje će vam zanimljivim pričama i puštanjem u rad fantastičnih eksponata predstaviti Teslin život i njegove izume, a takođe u muzeju možete pogledati kratak dokumentarni film o životu naučnika čiji su izumi promenili svet.

Zgrada Muzeja Nikole Tesle

Muzej Jugoslavije – Tragovi jednog vremena

Muzej Jugoslavije predstavlja jednu od najposećenijih beogradskih atrakcija. U poslednje vreme sve veći broj inostranih turista pokazuje interesovanje za brutalističku arhitekturu Beograda kao i istoriju SFRJ-a. U okviru memorijalnog centra koji se nalazi u kompleksu muzeja, tokom obilaska stalne postavke saznaćete više detalja iz života Josipa Broza Tita, predsednika SFRJ-a i jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih. Osim Titovih memorabilija (predmeta i poklona) i socijalističke revolucije, u poslednjem delu postavke nalaze se predmeti prikupljeni tokom poslednjih dvadeset godina, a koji u širem smislu promišljaju jugoslovensko nasleđe.

Zgrada Muzeja Jugoslavije

Kolarčeva zadužbina – Neprestani puls kulture

Ukoliko tokom šetnje kroz centar grada čujete klasičnu ili modernu muziku, najverovatnije se nalazite u blizini Studentskog parka, odnosno Kolarčeve zadužbine, jedne od najvažnijih kulturnih institucija u Srbiji. Proverite repertoar zadužbine i uživajte u nekom od koncerata svetskih i domaćih umetnika u najkaustičnijoj dvorani u Srbiji. Na raspolaganju su vam takođe programi u umetničkoj galeriji, bioskop, predavanja iz različitih oblasti, a ponesite neki od muzičkih suvenira koji će vas podsećati na nezaboravno provedeno vreme.

Zgrada Zadužbine Ilije M. Kolarca

Muzej iluzija – (Ne) veruj svojim čulima

Muzej iluzija nudi sasvim drugačiju vrstu iskustva. Ako želite razonodu koja će u potpunosti poljuljati poverenje u vaša čula, Muzej iluzija je pravo mesto za vas i vašu porodicu. Varljivo prstenje, varljivi štap, obrnuta soba, stereogram i kaleidoskop, samo su neki od eksponata koji će obmanuti vašu percepciju i naterati da posumnjate u doslenost prirodnih zakona. Osim mogućnosti regularne posete, Muzej iluzija u svom programu ima i radionice koje će najmlađim posetiocima razbuktati maštu, a takođe je moguće organizovati korporativne programe i rođendane.

Avalski toranj – Najviša tačka Beograda

Ako ste ljubitelj prirode i želite da pobegnete od gradske vreve, predlažemo Vam da posetite Avalski toranj, jedan od simbola Beograd visine 204,68 m i mesto sa kojeg se pruža panoramski pogled na predivne predele Srbije. Tokom vedrih dana, okrenite se prema istoku, jer je sa tornja moguće videti i druge važne atrakcije, poput Smederevske tvrđave. Toranj takođe poseduje i kafe-bar, tako da vam je na raspolaganju mogućnost da uz vaše omiljeno piće uživate u jednom od najlepših vidikovaca u Srbiji.

Pogled na Avalski toranj
Baner za omiljene atrakcije u Srbiji Visit Serbia online