Avala – Panorama Srbije na vašem dlanu

Da li ste ikada posmatrali Srbiju sa najviše tačke Beograda? Da li ste znali da je iz te tačke pogledom moguće obuhvatiti njene mnogobrojne predele, počevši od Vršačke kule, preko Beograda, pa sve do srca Šumadije. Ako želite da doživite ovo jedinstveno iskustvo, vidikovac Avalskog tornja čeka na vas. Smešten na vrhu Avale, planine koja se skromno pomalja na jugu Beograda, Avalski toranj visine 204 m pruža jedinstveni pogled na okolne predele. Nakon što kupite ulazinicu, liftom dolazite do 122-og metra tornja, gde se osim vidikovca nalazi i kafić, odnosno idealni uslovi da se uz piće prepustite neponovljivom pogledu na lepote Srbije.

Ako ste zainteresovani da zagledate detalje panorame, na raspolaganju su vam 4 dvogleda i interpretativne table na kojima ćete pronaći informacije o predelima koji su pred vama, kao i istorijske činjenice o Avali i okolnim atrakcijama. U okviru kompleksa tornja su vam na raspolaganju i suvenirnica, dečije igralište, selo vilenjaka, teretana na otvorenom, sportski tereni, kao i veštačka stena za penjanje.

Pogled na Avalski toranj

Avala je pitoma planina na kojoj se nalazi osam izvora i veliki broj biljnih vrsta, od kojih mnoge imaju lekovito dejstvo. Zbog izrazite čistine vazduha, veliki broj rekreativaca pohodi Avalu, među kojima se posebno ističu biciklisti. Vožnja biciklom pruža uživanje u svežem vazduhu, pogled na okolna drveća tokom uspona, kao i adrenalinski spust prilikom povratka.

Na samom vrhu se nalazi Spomenik neznanom junaku, remek-delo arhitekture iz 1938. godine u potpunosti izgrađeno u granitu, a koje u jedinstvenom ambijentu, sada okruženo borovom šumom, predstavlja svedočanstvo događaja koji su obeležili istoriju Jugoslavije u prvoj polovini dvadesetog veka. Na samom vrhu planine, ispod spomenika Neznanom junaku,  nalazi se restoran kultnog hotela Avala, gde možete da uživate u vrhunskom obroku.

Baner za omiljene atrakcije u Srbiji Visit Serbia online