Beograđani i gosti grada imaju priliku da posete  izložbu „Milutin Milanković – 100 godina od reforme Julijanskog kalendara“.

Izložba, realizovana u saradnji Muzeja nauke i tehnike i Udruženja Milutin Milanković, obeležava stogodišnjicu Milankovićeve reforme kalendara, koristeći arhivske dokumente, lične predmete i eksponate koji svedoče o njegovom radu i tehnološkim dostignućima njegovog doba.

Milutin Milanković, rođen 28. maja 1879. godine u Dalju, kod Osijeka, bio je istaknuti naučnik poznat po teoriji ledenih doba. On je osnivač matematičke klime i klimatskog modeliranja, i smatra se jednim od najznačajnijih svetskih naučnika u oblastima matematike, astronomije, klime i geofizike. Izložba će osvetliti njegov život, rad, kao i njegovu revolucionarnu reformu kalendara, koja je, iako prihvaćena 1923. godine na Sveto-pravoslavnom kongresu u Carigradu, nikada nije primenjena.

Izložbu potpisuje autorski tim uključujući gospodina Slavka Maksimovića, autora izložbe i kataloga, predsednika Udruženja Milutin Milanković, Zoru Atanacković, muzejskog savetnika Muzeja nauke i tehnike, takođe autora izložbe, i gospođu Sonju Zimonjić, muzejskog savetnika Muzeja nauke i tehnike, kustosa izložbe.

Ulaznice za Muzej nauke i tehnike možete kupiti i online sa popustom u okviru objedinjene ulaznice  Museums 4 You i obići Galeriju Prirodnjačkog muzeja, Muzej Jugoslavije i Etnografski muzej.

Baner za omiljene atrakcije u Srbiji Visit Serbia online